Dáváte si na bolest hlavy Ibalgin? Moc jí tak neléčíte, spíš naopak

Proč hlava bolí?

Bolestí se vám tělo snaží naznačit, že se s ním něco špatného děje. Většinou vás tak bolí tam, kde je něco v nepořádku a vy tak můžete začít léčbu na správném místě. U hlavy je to trochu jinak. Hlava bolí nejčastěji kvůli jednomu z těchto tří důvodů: voda - vzduch - pohyb. Často tak stačí doplnit tekutiny, vyvětrat a chvíli zhluboka dýchat nebo se protáhnout či projít a bolest hlavy během několika minut vymizí.

Při vzniku poranění nebo nějakého nedostatku začne tělo vyplavovat některé látky. K bolesti hlavy se nejčastěji váží prostaglandiny - tedy hormonům podobné látky, které ovlivňují tvorbu samotných hormonů, prokrvení, srážlivost krve a účastní se i imunitních nebo zánětlivých procesů. 

Jak funguje Ibalgin?

Ibalgin obsahuje látku ibuprofen. Ta v těle tlumí produkci prostaglandinů. Jakmile se vstřebají ty, které tělo produkovalo před požitím ibuprofenu, produkce nových je snížena na minimum. Místo léčby příčiny bolesti hlavy tak prostřednictvím růžové pilulky jen tělu zakážeme upozorňovat na zdravotní problém. A tedy nic neléčíme, jen "vypneme" bolest.

Kromě funkce "upozorňování" na problém mají prostaglandiny i další funkce, které jsme zmínili výše. Pokud ibuprofen tlumí produkci prostaglandinů v těle, tlumí ji všude, nejen u bolesti hlavy. Zjednodušeně řečeno tak růžovou pilulkou snižujeme kromě bolesti i srážlivost krve a zvyšujeme si riziko podráždění sliznice i vyšší krvácivosti.