Máte málo vápníku? Víme, jak ho doplnit

Vápník je jedním z nejdůležitějších minerálů, které naše tělo potřebuje ke správnému fungování. Bez něj bychom neměli tak pevné kosti a oslabovaly by se nám například i zuby. Ale vápník má pro naše tělo ještě mnoho dalších významů, proto se vyplatí neopomíjet ho ve své stravě.

Všeobecně se má za to, že nejdůležitějším a největším zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky. A to je také pravda. Jenže denně bychom měli přijmout 800 až 1000 mg vápníku, kojící ženy dokonce o 300 mg více. Přitom v jedné sklenici mléka najdeme 300 mg vápníku. Totéž množství je v jednom bílém jogurtu. Pro mnoho lidí je tak poměrně složité přijmout dostatečné množství tohoto prvku každý den. A lidé alergičtí na laktózu to mají ještě složitější. Nevěšte ale hlavu, poradíme vám, v jakých výtečných potravinách najdete další neskutečné množství vápníku.

Pomeranče, mandle, fíky

Honí vás večer mlsná a marně přemýšlíte, co byste si dali, aby to bylo dobré a také alespoň trochu zdravé? Sáhněte například po mandlích – v pouhých dvaceti kouscích najdete 70 mg vápníku. Výtečným zdrojem jsou i sušené fíky, protože vám stačí sníst jen osm těchto exotických plodů a rázem v sobě máte přes 100 mg vápníku. A pokud doma nemáte ani jedno, možná se vám v lednici válí pár pomerančů. V jednom pomeranči je přitom 65 mg vápníku a navíc spoustu vitaminu C.

Chutná večeře

Nečekané množství vápníku můžete objevit i ve své chutné večeři. Pokud máte rádi rybí pomazánku, sáhněte po sardinkách. V sedmi kouscích je přes 300 miligramů vápníku. Kdo má rád fazole, má také vystaráno – jeden šálek konzervovaných bílých fazolí obsahuje téměř 200 mg vápníku a půlka šálku konzervovaných černých fazolí nám dodá skoro stejné množství. Dalším výtečným zdrojem vápníku je pak kapusta – pokud ji rovnou rozkrájíme a naplníme jí šálek, pak vězte, že v něm máte okolo 100 mg vápníku. A pokud milujete tofu, jste úplně za vodou, protože tato veganská pochoutka nám v jednom šálku nabízí neuvěřitelných 1700 mg vápníku.