Čaj má zázračné účinky při hubnutí

Pití čaje považujeme za naprosto běžnou součást našeho dne. Často si ho dáváme k snídani, při chladných zimních večerech si rádi uvaříme šálek horkého čaje a uvelebíme se s ním do křesla, pánové zase milují čaj s rumem. Ale není to jen obyčejný nápoj, prý pomáhá i při hubnutí!

V supermarketech najdeme nepřeberné množství nejrůznějších druhů čaje. Další speciální druhy se prodávají v lékárnách, úplně jiné nám nabídnou například v čajovnách. Každý z nás má nějaký svůj oblíbený – někdo preferuje ovocné, jiný pije jen černý, někdo nesnáší zelený a většina z nás při nachlazení jako první sahá po různých bylinkových čajích. Vědci ovšem odhalili, že čaj má jisté specifické účinky, díky nimž nám může pomáhat i ve chvíli, kdy se snažíme shodit nadbytečná kila.

Zrychlení metabolismu

Důvodem, proč čaj pomáhá při hubnutí, je, že díky jeho popíjení se zrychluje náš metabolismus. Přišli na to čínští vědci, kteří se zabývali obezitou a lidmi trpícími nadváhou. Z jejich výzkumu vyplynulo, že kdo pije čaj pravidelně a ve velkém množství, je mnohem štíhlejší než ten, kdo ho opomíjí. Důvodem je právě jeho vliv na rychlost našeho spalování. Nepomůže nám k tomu ale každý čaj, to je jasné.

Podle vědců za tyto zázračné účinky může polyfenol, který najdeme v některých druzích čaje. Jedná se o chemickou sloučeninu, která se v přírodě nachází v listech, plodech a semenech různých rostlin a funguje jako antioxidant. Polyfenoly například obsahuje i ovoce a zelenina, které nám i díky této sloučenině pomáhají hubnout a redukují množství tuku v našem těle. Co se týká čajů, nejvíce polyfenolů najdeme v druhu oolong, který je částečně fermentovaný a vyznačuje se intenzivní vůní i chutí. Objevují se ovšem také v jiných druzích, i když v ne tak velkém množství. A tedya kdo chce hubnout, může sahat právě po těchto nápojích a mít dobrý pocit, že jejich popíjením napomáhá svému zdraví.