Nízký krevní tlak vás nezabije, ale zdraví nepřidá

Za ideální tlak se považují hodnoty 120/80 a pokud chceme zjistit, zda trpíme nízkým tlakem, tak nás zajímá právě hodnota před lomítkem. Tyto dvě hodnoty ukazují systolický a diastolický tlak. Laicky řečeno tedy tlak, kdy je srdce stažené a okysličenou krev žene do těla - systolický. A kdy je srdce uvolněné a krev proudí směrem k němu - diastolický. 

O nízkém tlaku se hovoří, pokud je hodnota systolického tlaku nižší než 100.V případě, že hodnota klesá pod 90 jsou už většinou příznaky takové, že nás to donutí vyhledat lékaře. A když už mluvíme o příznacích, jaké vlastně jsou?

Příznaky nízkého tlaku

V podstatě jde o to, že se srdci nedaří dostat okysličenou krev do všech míst v ideálním množství. Tím nejčastějším příznakem jsou většinou studené nohy a snížená citlivost v končetinách. často se také potkáte s celkovou únavou spojenou s ospalostí. Mžitky před očima a závratěmi.

V neposlední řadě, ale současně nejnebezpečnějším příznakem, je omdlévání. Představa, že se naše tělo dostane mimo naši kontrolu třeba u frekventované silnice, polije studený m potem i zdravého člověka.

Špatnou zprávou je, že většina příznaků nebývá kombinovaná a současně nemusí být příliš častá. Stačí ale aby se vyskytovala únava více než je obvyklé a měli bychom zbystřit.

Nejčastější příčiny

Příčiny je obvyklé těžko najít. Tím nejzřejmějším bývá krvácení a nemusí jít nutně o viditelné. V případě, že jde o vnitřní krvácení, může jít klidně i situaci, která je dlouhodobá. Současně může jít o příznak diabetu, různých druhů nádorů, nebo může jít o špatnou funkci štítné žlázy. Nízký tlak ale také může způsobit podvýživa, nebo třeba obyčejný nedostatečný pitný režim.

Léčba nízkého tlaku

Už proto, že nízký tlak přímo nezabíjí, není na ně tak velká škála léků jako na tlak vysoký. Lepší je tedy věnovat se prevenci. Základem je být fit, pravidelný pohyb a správná váha jsou základem.

Dostatečná výživa, především ráno a také pitný režim, také mohou pomoci. Skvělou radou je i otužování. Střídání teplé a studené vody, při sprchování, je rada už našich babiček.

Rychlou pomocí pak je vypití kávy, nebo čaje. Zde jde ale opravdu jen o rychlou pomoc, protože tak jak rychle tlak může stoupnout, tak i rychle klesne a budeme se cítit ještě hůř. Pokud ale na nízký tlak trpíte, vyhledejte pomoc lékaře, ten vám doporučí kompresní punčochy a v případě potřeby předepíše i léky. V případě chronických potíží totiž žádné babské rady nepomohou.