Vibrační přístroje – zázrak nebo podvod?

Většina z těch, kdo se někdy rozhodli zhubnout, už také hledala všemožné kouzelné způsoby, jak shodit přebytečná kila bezpracně. Jednou z těchto možností jsou nejrůznější vibrační přístroje, které slibují téměř zázraky. Vyplatí se na ně sázet nebo to není zase tak slavné, jak tvrdí reklamy?

Na trhu je nespočet různých vibračních přístrojů, které mají podle jejich výrobců vytvarovat naši postavu a pomohou nám zlikvidovat obtížné tukové polštáře. Existují vibrační plošiny, vibrační posilovače břišních svalů, vibromasážní pásy či stroje. Upevnit si je můžeme na různé problémové partie, pak už stačí jen je zapnout a klidně se třeba pohodlně usadit na pohovku před televizi a nechat stroj, ať hubne za nás. Jenže výsledkem budeme nejspíš zklamaní.

Většina nepomůže

Pokud věříte v zázraky, můžete nechat své tělo vibrovat a doufat, že za pár měsíců budete mít krásnou, pevnou a štíhlou postavu. Jenže možná sami tušíte, že tak snadné to nebude. A skutečně není. Vědci prokázali, že většina takovýchto přístrojů nefunguje podle našich představ. Pokud si je pravidelně nasazujeme a jinak se nehýbeme a necvičíme, nepomohou nám. A pokud poctivě cvičíme, tak je vlastně ani nepotřebujeme. Tak k čemu tedy tyto přístroje slouží?

Kvalita funguje

Vědci vibrace testovali na laboratorních myších a zjistili, že pokud jsou vibrace velmi jemné, stimulují svaly a nutí buňky, aby se přeměňovaly právě v pevnou tkáň, nikoliv v tuk. Ale platí to podle nich pro normální, ne obézní jedince, protože pokud se takto „masíruje“ tuková tkáň, nepřemění se ve svaly. Navíc běžně prodávané přístroje vibrují silněji, tedy pro naše tělo nepřirozeně, takže takto podle expertů nemohou fungovat.

Co z toho plyne? Nejlepší je zkrátka přinutit se změnit životní styl i stravovací návyky a začít cvičit.