Zrádné ovoce – kterému se raději vyhnout?

Všichni nám říkají, že ovoce není nikdy dost. Že ho můžeme jíst kdykoliv a v jakékoliv formě, ideálně ovšem čerstvé a tepelně neupravované. Nabízí nám toho spoustu a je například skvělou náhražkou za nezdravé sladké mlsání. Ale ne vždy je vhodné – jako třeba při hubnutí.

Pokud se rozhodneme zredukovat svou váhu, neměli bychom spoléhat výhradně na ovoce. Je sice pravda, že je zdravé, obsahuje spoustu potřebných vitaminů, minerálů a dalších látek neocenitelných pro naše tělo i zdraví, ale na druhou stranu je také sladké. A i když jde o přírodní cukry, pořád jsou to cukry. Takže zatímco za normálního stavu (když nehubneme), se v jeho konzumaci nemusíme nikterak moc omezovat, při snižování váhy se doporučují maximálně dvě porce denně. Ale rozhodně ne každého druhu ovoce, protože některé jsou velmi zákeřné.

Avokádo vynechte

Patříte mezi ty, kdo zbožňují avokádo, jedí ho jednom tak nebo ho přidávají do všeho možného? Pokud hubnete, rovnou na něj zapomeňte. Jedno toto ovoce se totiž rovná 900 kilojoulům. A to není málo. Podobně nevhodné jsou při hubnutí také banány, u nichž je vysoký obsah sacharidů poměrně známý – jeden banán je asi 400 kilojoulů. A pokud nechcete šlápnout vedle, vynechejte také hroznové víno, protože je jen o něco málo sladší než banány.

Letní ovoce

Pokud milujete ovoce a nyní váháte, které tedy můžete, rada je snadná. Čím vyšší je glykemický index daného druhu, tím je nevhodnější, protože tím je sladší. Kromě výše zmiňovaných druhů se také vyhýbejte veškerému přezrálému ovoci. Naopak dopřávat si můžete jablka, hrušky, švestky, třešně, višně, jahody, nektarinky či broskve. Dobré jsou i bobule – borůvky, ostružiny, maliny. Z exotických klidně sáhněte po citrusech, kiwi či ananasu. Ale vždy s rozmyslem a v rozumném množství, protože jen tak svému tělu prospějete.