5 jarních bylinek, které vám dodají sílu

Kopřiva

Tahle bylinka, které je spíše plevel, začne většinou rašit jako první. Na loukách jí najdeme spoustu a dokud je ještě mladá, nemusíme se bát, že nás spálí. Natrhat ji můžeme na loukách v blízkosti lesu. Odměnou nám bude lahodná náhrada špenátu, která působí detoxikačně. Pomůže nám bojovat proti kašli a kopřiva dokonce snižuje hladinu krevního cukru.

Bříza

Nejčastějším použitím břízy, které je teď doslova módní vlnou, je březová voda. Voda přefiltrovaná přes strom je součástí jarních detoxikačních kúr. Obohacená o minerály opravdu působí zázračně a dříve se jí přisuzovaly omlazující účinky. Sběr vody ale není pro strom příliš šetrný, takže kdo chce opravdu uškodit přírodě co nejméně, sáhne po pupenech. Mladé pupeny stačí na dva týdny naložit do lihu a máme úžasný lék na zánětlivé bolesti kloubů. A co dávno zapomenutý březový šampón? Ten si snadno připravíme jako odvar z březových listů. Odměnou nám budou krásné lesklé vlasy.

Sedmikráska

Úžasná malá kytička, která také vystrkuje hlavičky jako jedna z prvních. Jedlá je skoro celá a přimíchaná do salátu hezky zpestří jídlo. Působí močopudně a mírně podporuje pocení. To vše jsou ideální ingredience k jarnímu detoxu. Zároveň umí sedmikráska stimulovat funkci jater a žlučníku a to se hodí vždy.

Podběl

Tahle bylinka je z těch jarních snad nejznámější. Opravdu působí léčivě, vždyť jeho celé jméno je podběl lékařský. Sbírat můžeme květ i list. Odvar nám pomůže s uvolněním dýchacích cest. Podběl je výbornou bylinkou na všechny druhy onemocnění plic a průduškových obtíží. Používá se při léčbě astma a díky velkému obsahu slizových látek působí i preventivně, proti všem druhům dýchacích problémů.

Pampeliška

Poslední bylinkou, kterou jsme pro vás připravili, je pampeliška. Její žluté květy se na louce nadají přehlédnout a právě ty můžeme nasbírat. Z nich můžete vytvořit výborný pampeliškový med a ten používat při nachlazení. Zapomenout nemusíte ani na listy. Chutnají podobně jako rukola a tak se výborně hodí do salátů. Pokud někdo trpí na akné, pampelišce by se neměl vyhýbat. Pozitivně totiž působí na kůži, čistí ji a proti akné funguje preventivně.