Dopřejte tělu psychický odpočinek a začněte číst

Předejdete Alzheimeru

I když se o této zákeřné nemoci nic moc neví, jedno je ze studií skoro jisté. Riziko toho, že nás ve staří tato nemoc neskolí je menší, pokud během života mozek trénujeme. Oproti svalům je to s mozkem těžší a tak mu musíme pravidelně dopřávat intelektuální stimuly. Knížka je k tomu naprosto stvořená. Můžete ji vzít kdykoli a hlavně zapojíte hned víc smyslů najednou. Zrak, hmat a když k tomu přidáte soustředění, máme mozkovou tělocvičnu jako dělanou na míru.

Rozšíříte si slovní zásobu

A zrovna tohle je v dnešní době extra důležité. Většina lidí preferuje komunikace skrz mobilní telefony a když mají souvisle mluvit alespoň 3 minuty, hned je zle. Tak schválně, zrovna teď si svůj mobilní telefon vezměte, zapněte nahrávání a mluvte o libovolném tématu. Mluvit musíte alespoň 3 minuty, ale ideálně bude 5. Tak co, jak to dopadlo? Kolik protivných "ééé", "jakoby", "vlastně" a podobných vycpávek jste napočítali.

Během klasického hovoru totiž čekáme na integraci protistrany, takže si bohatě vystačíme s krátkými větami. Pokud musíte mluvit dlouho, chybějící slovní zásoba se objeví. A proč to všechno dělat? Protože ve výsledku vám to vydělá peníze. Souvisle samostatně mluvit - nepřipomíná vám to něco? Přesně tohle totiž budou chtít na pohovoru a čtení vám pomůže i v tomhle.

Procvičíte si představivost

Představivost jde ruku v ruce s kreativitou. Četli jste někdy knížku a následně se podívali na film? Jak moc jste se potom divili, že vaše oblíbená postava vypadá jinak? Během čtení si náš mozek automaticky scénám přiřazuje vizuální podněty. Lépe mu to umožní soustředit se na čtené a především tím udrží koncentraci. I když to pro vás nejsou konkrétní představy, pokud čtete o temné jeskyni, mozek vám ji "vybaví". Přesně tohle je to, co mozek trénuje. Nutí je vytahovat starší věci a připomínat si je. Proti Alzheimerovi je to doslova lék.

Něco se dozvíte

A neposledním důvodem proč číst je, že se zkrátka něco dozvíte. I ve fikci najdete body, které jsou z reálného světa. Často v knihách najdete příběhy, kde hlavní hrdina použije různé znalosti. Můžete se tak dozvědět něco z fyziky, chemie a to všechno formou, která vás bude bavit.