Běh je malý zázrak. Zlepší paměť i náladu

 

Běh se stává jakousi novodobou drogou – je to trend, a kdo se ho neúčastní, vypadá málem divně. Určitě sami znáte minimálně jednoho člověka, který běhání propadl a bez ustání básní o tom, jak je to úžasné a jak když s tím jednou začal, nemůže už přestat. Kdo vytrvá, pro toho se z běhání stane určitý návyk, rutina, kterou si nemůže odpustit. A i když nad tím možná v duchu nechápavě kroutíte hlavou, možná byste taky občas měli nazout tenisky a vyběhnout ven.

 

Zlepší fyzičku i postavu

O tom, že běh prospívá našemu fyzickému zdraví, vás asi nemusíme nikterak dlouze přesvědčovat. Je dávno dokázáno, že běhání pozitivně ovlivňuje náš kardiovaskulární systém, a tak posiluje i naše srdce. K tomu má vliv na snižování hladiny cholesterolu. A hlavně, hubne se při něm, protože se jím spaluje velké množství kalorií. Proto také mnoho lidí začne běhat – mají vidinu krásnější postavy, pevnějších lýtek a i zlepšené kondice. Když vytrvají a začnou běhat pravidelně, tak toho obvykle dosáhnou (tedy pokud k tomu také dodržují alespoň základní pravidla zdravého životního stylu). Ale běhání nám toho může dát mnohem víc. 

 

Lepší paměť

Kromě vlivu na naši kondici vědci prokázali, že běhání nám prospívá i jinak, a to mnohem podstatněji. Pokud prý běháme pravidelně, tedy alespoň pětkrát týdně půl hodiny, má to obrovský vliv na náš mozek. Díky správnému dýchání při běhu, dochází k mnohem intenzivnějšímu prokrvování té části mozku, která zodpovídá za paměť a učení. Výkon mozku se tak zvyšuje, dokážeme se lépe učit, více si toho pamatujeme a mozek v důsledku našeho postupujícího věku ochabuje pomaleji a funguje lépe než u těch, kdo neběhají. Podle vědců je navíc prokázáno (tedy jen při testech na myších), že těhotné (myši), které pravidelně běhají, dokážou takto zvýšit funkčnost mozku i u svého potomka.