Vyhoďte zrcadla a nepozorujte se. Jen si škodíte

 

Schválně, kolik máte doma zrcadel? Klasikou je mít jedno velké v koupelně, případně další menší na toaletě. V ložnici u toaletního stolku nebo na skříni máte jistě další, malé zrcadlo pak nesmí chybět v chodbě, abychom při odchodu z domu ještě jednou a naposledy zkontrolovali svůj vzhled. Spočítali jste si někdy, kolik času před zrcadlem trávíte? Nebo kolik času trávíte pozorováním sami sebe v odrazu skla například při cestování metrem či autobusem, kolikrát na sebe koukáte do výlohy a podobně? A uvědomujete si, co s vámi tato zdánlivě neškodná činnost dělá? Povíme vám to – ničí vás.

 

Deset minut je moc

Pokud strávíte před zrcadlem více než deset minut, už je to podle odborníků chyba. V rozsáhlém průzkumu zjistili, že pokud se často a dlouho pozorujeme, působí to negativně na naši psychiku a sebevědomí. Hledáme na sobě chyby a nedostatky a vždy nějaké najdeme – najednou víme, že nesplňujeme ten vyžadovaný ideál krásy a máme pocit, že naše okolí na nás musí pohlížet jako na šeredy. V důsledku toho jsme buď nešťastní a straníme se ostatních, nebo se zdánlivé nedostatky snažíme maskovat značnou vrstvou make-upu a líčidel. A další den totéž a další taktéž. Z pozorování sebe sama se rychle stává závislost, která může vyústit v psychickou poruchu (a to i u jinak naprosto zdravých a vyrovnaných jedinců).

Takže jaká je rada? Nepozorujte se tolik, smiřte se se svým tělem a přestaňte se honit za nedosažitelným ideálem krásy. Buďte přirození a spokojení sami se sebou. A pokud se od zrcadla zkrátka nedokážete odtrhnout? Pak je řešení jediné – vyhoďte většinu z nich z domu, nechte si jen jedno nezbytné a hlídejte si čas, který před ním zbytečně strávíte a který byste mohli využít mnohem efektivněji.