Upřednostňujete med? Pozor na něj

Všichni víme, že bílý cukr není zrovna to nejlepší, čím můžeme sladit. Mnoho z nás proto hledá různé alternativy – a jednou z nejlepších se může zdát být med. Jenže ani s ním to není vhodné přehánět, protože i on je plný sacharidů.

Ideálním řešením by bylo vzdát se sladidel jako celku. Žádný bílý cukr, žádný třtinový cukr, žádné sirupy, umělá sladidla a tak dále. Jenže kdo z nás je ochotný a hlavně schopný žít bez cukru?

Dokážete si představit svůj život s hořkým, neoslazeným čajem? S kávou bez cukru? Bez občasného uzobnutí nějakého sladkého dezertu? Tak pevnou vůli, aby odolali, mají jen nemnozí z nás. A tak stále zkoušíme hledat různé alternativy a věříme, že tím na svém těle nenapácháme tolik škody. Proto často saháme i po medu jako po přírodním sladidle. A když ho koupíme přímo od včelaře, máme pocit, že je tím nejlepším, co můžeme doma ke slazení mít. Ale i on je zrádný.

Elixír zdraví

Nechceme med jen kritizovat. Ne nadarmo se mu přezdívá „elixír zdraví“ a říká se, že se díky jeho pravidelné konzumaci dožíváme vyššího věku. Doporučuje se dávat si lžičku medu každý den.

Prospívá nám, jsou v něm vitaminy A, B i C, obsahuje aminokyseliny a řadu minerálů (najdeme v něm železo, vápník, hořčík, draslík či fosfor), při nemocech funguje jako antibiotikum a k tomu všemu v sobě má takzvané rychlé cukry, takže nás dokáže nabudit, dodat nám rychle energii a my jsme pak plní síly a odhodlání vyrazit ven vstříc problémům. Jenže i přes všechny nesporné výhody je med pořád sladký – a to dost.

70 procent sacharidů

Pokud nehubnete a jen si udržujete váhu, pak pro vás med tolik zrádný nebude (i když byste se s ním neměli cpát každou chvíli). Pokud se ale snažíte shodit nadbytečná kila, dejte si pozor a omezte jeho konzumaci. Ze 70 procent se totiž skládá ze sacharidů, tedy z glukózy, sacharózy a fruktózy. Je tedy hodně sladký a ve vaší snaze zhubnout vám rozhodně příliš nepomůže. Je samozřejmě lepší než cukr, ale i tak se ho raději vzdejte a nebo si dopřejte jen například jeden čaj oslazený lžící medu – a víc už ne. Všeho moc totiž škodí, a to i v případě něčeho tak zdravého, jako je med.