Co pořídit do domácí lékárničky?

Na každou část těla něco

Když přemýšlíte co do lékárničky, zkrátka si představte lidské tělo a co by mohlo potřebovat. Vyplatí se začít u diagnostiky nemoci. Základem tedy bude teploměr a v dnešní době přidáme i domácí CRP test - ten nám umožní zjistit zda má smysl léčit se doma a nebo musíme vyrazit za lékařem pro antibiotika.

Co na hlavu?

Obě tyto pomůcky využijeme pokud máme teplotu a právě na ni budeme potřebovat léky na tlumení příznaků. Klasický paralen tedy určitě nebude na škodu. A teď už opravdu můžeme jít od halvy dolů. Na bolest hlavy nám pomůže zase ibalgin, takže jej do lékárničky také zařadíme.

Dál tu pak máme oči. Tahle část je obvykle opomíjená, ale mít doma přípravek na vypláchnutí očí může často zachránit zrak. Upřímně, kdo z něco podobného doma má?

Nosní kapky, nebo sprej, většina z nás asi má, takže jen kontrolujte datum spotřeby. Neposledním přípravkem, který by v lékárničce neměl chybět je přípravek proti alergické reakci. I když nejsme alergičtí, může se hodit někomu, kdo je i pro nás může přijít vhod. Alergická reakce totiž může vzniknout i u nealergika.

Co na končetiny?

U končetin rozhodně nezůstaňte jen u náplastí. Mnohem důležitější je mít doma věci, pro vážné úrazy. Tedy škrtidlo, sterilní obvaz a elastické obinadlo. Nezapomeňte ani na drobné zranění, tříska umí pěkně potrápit a tak pinzeta nesmí chybět. Přidejte i dezinfekční prostředek  a v dnešní době se určitě vyplatí i něco na bezpečné vytažení klíštěte.

Břicho

U břicha je to snadné, tam nám bude stačit živočišné uhlí, pokud nás bude trápit průjem. Často se vyplatí i mít něco na opačný problém, projímadlo už není tak důležité, ale může se vyplatit.

Co do lékárničky nepatří

Máme pár věcí a přitom jsme pokryli většinu problémů, které nás můžou potkat. podívat bychom se do lékárničky měli ale i z jiného důvodu. Často tam totiž najdeme věci, které tam nepatří. Mezi ně patří například staré léky na předpis. Ty si zkrátka nikdy neschovávejte a hlavně je nikdy neužívejte bez konzultace s lékařem. Pokud jste je tedy nedobrali, vraťte je zpět do lékárny.

Do lékárničky nepatří ani nic co přímo nesouvisí s léčbou. Čistící prostředky a podobné věci, které chcete uchovat mimo dosah dětí, sice můžou vypadat jako dobrý nápad. Ale pamatujte, že lékárnička musí být přehledná. V době úrazu se zachováte jinak, než předpokládáte a vypít jed je to poslední, co vám pomůže.

Poslední rada je, že je třeba lékárničku pravidelně kontrolovat a doplňovat o prošlé a nebo použité věci. Vše co jsme zmínili se totiž může hodit kdykoli.

Vyplatí se mít doma i alternativu ke klasické lékárničce. Podívejte se i na náš článek o tom, co by nemělo chybět v domácí bylinkové lékárničce.