Domácí bylinková lékárnička

Příprava je skoro stejná jako minule, zaměříme se na jednotlivé části těla a na co vám která bylinka pomůže. A úplně stejně, jako v klasické medicíně, i v té alternativní má mívá největší zastoupení hlava.

Na tu se v lékárničce vyplatí mít dobromysl, mateřídouška, nebo meduňka. Čaj z těchto bylinek pomůžou uklidnit mysl a zaženou bolest hlavy. Dobře ale poslouží i před spánkem.

Pokud se zaměříme na oči, pak nenajdete účinnější bylinku než je světlík lékařský. Používá se celá rostlina a odvarem z něj vyléčíte skoro každý zánět očí. Stačí si vychladlým odvarem 3x denně potírat oči a brzy pocítíte výsledky.

Nemoc u které každý z nás sáhne po bylinkách, je nachlazení a chřipka. Tam se pití čajů doporučuje i lékaři. Pokud do nich přidáte trošku bylinek, léčbu tím jen urychlíte. Heřmánek, lípa, hluchavka, nebo šípek. Přesně tyhle a řada dalších by v lékárničce chybět neměly.

Co nám zbývá? V naší tradiční lékárničce máme ještě něco na potíže s břichem a u bylinek tomu nebude jinak. Koriandr, hřebíček fenykl pomohou od plynatosti. Máta, zázvor luční jetel zase pomohou při křečích v břiše.

Závěrem do lékárničky přidáme ještě něco an největší orgán, který na těle máme. Je to kůže a dokáže nás hezky potrápit. Heřmánek tam již máme pro případ chřipky. Takže přidáme ještě jitrocel kopřivu. Odvary nám pomůžou od zánětů svědění, ekzémů a při otevřených ranách urychlí hojení.

Stejně jako minule, i zde platí, že lékárničku musíme pravidelně kontrolovat a doplňovat, nebo vyměňovat prošlé. Jinak ale bylinky žádné speciální zacházení nepotřebují. Stačí jim suché a tmavé místo, takže krabice vedle klasické lékárničky bude ideální místo i pro ně. Navíc je budete mít hezky po ruce, když je budete potřebovat.

Nestihli jste předchozí díl o klasické lékárničce? Najdete ho zde