Čím vyšší žena, tím vyšší riziko rakoviny. Opravdu?

Zní to neuvěřitelně, možná nad tím budete nechápavě kroutit hlavou, ale nejspíš je to tak – vědci totiž přišli s tvrzením, že čím je žena vyšší, tím je u ní vyšší riziko onemocnění rakovinou. U mužů tuto spojitost zatím neprokázali.

Rakovina je v současnosti asi největším medicínským strašákem. Denně čteme o nejrůznějších případech rakoviny, dozvídáme se, kdo ze slavných osobností jí onemocněl, kdo svůj boj zázračně vyhrál a kdo naopak prohrál. Může potkat kohokoliv z nás, nemůžeme se jí nijak účinně předem bránit a může napadnout kteroukoliv část našeho organismu. A aby toho strašení nebylo málo, vědci tvrdí, že vysoké ženy rakovinou onemocní častěji než ty nižší. Riziko onemocnění vyšších oproti nižším je přitom o 13 procent větší.

Krize po přechodu

Nejde o žádný rychlokvaškový výzkum na pár stovkách žen. Vědci sledovali po dobu několika let přes sto tisíc žen, kterým bylo více než 50 let. Zajímal je jejich celkový zdravotní stav i neduhy a nemoci, které je během let výzkumu postihly. Vše si zaznamenávali a u jednotlivých nemocí navíc porovnávali věk, výšku, váhu, životní styl a další vlastnosti daných žen. Došli tak k podivuhodnému závěru, že vyšší ženy rakovinou onemocňují častěji než ty nižší. Sami nevědí, jak je to možné, ale z jejich výzkumu to jasně vyplynulo.

Až o 30 procent

Sledovali různé typy rakoviny a došli k různým výsledkům. Co se týká rakoviny prsu a vaječníků, tak riziko onemocnění u vyšších žen oproti nižším je 13 procent. Ke stejnému výsledku se experti dobrali u rakoviny kůže a tlustého střeva. Překvapení je čekalo u dalších typů nádorových bujení – zjistili, že vysoké ženy mají téměř o třetinu vyšší šanci onemocnět rakovinou konečníku, ledvin či štítné žlázy, případně je mnohem častěji postihuje leukémie. Riziko se přitom zvyšuje v závislosti na výšce – každých deset centimetrů navíc oproti průměru znamená o 13 procent vyšší šanci onemocnět (což platí zvláště ve vyšším, zhruba důchodovém věku). Což je smutné, ale musíme se s tím smířit – a nebo doufat, že toto tvrzení vědci v budoucnu nějak vysvětlí, případně vyvrátí.