Umíte správně dýchat?

 

Rozumět svému tělu není vždy snadné. Za ta léta našeho života už lecos víme a lecos dokážeme vytušit. Víme, co pro nás není dobré, po čem je nám špatně, po jakém pohybu nás bolí záda, po jakém jídle se nafoukneme a po jakém zavodníme. Ale mnoho z nás stále neumí dýchat správně. A nemyslíme tím to běžné dýchání, ale dýchání při pohybu – to je totiž velmi důležitou součástí každé pohybové aktivity. A kdo to zvládá, ten také snadněji zvládá hubnout.

 

Správné využití kyslíku

Nádech – výdech – nádech – výdech. To nás učili už při rozcvičce ve školních hodinách tělocviku, pamatujete? Nikdo nám ale tehdy neřekl, že správně dýchat by se mělo i při sportu či jakémkoliv pohybu obecně. Jen díky správné technice dýchání totiž naše tělo dokáže naplno zužitkovat všechen kyslík, nemá ho nedostatek a může tedy fungovat na sto procent.

 

Kde vám pomohou?

Špatnou zprávou je, že sami doma se techniku správného dýchání naučíte jen těžko. Můžete si sice najít různé návody a videa, ale nikdo vám neřekne, co děláte špatně a na co byste se měli soustředit, aby to bylo to pravé ořechové. Pokud chcete pochopit, jak správně dýchat, a chcete na vlastní kůži pocítit, jak to doopravdy funguje, budete se muset vydat za odborníkem. A toho najdete na různých skupinových cvičeních jako trenéra či předcvičovatele.

Těmi cvičeními jsou jóga, pilates či již zmiňované meditace. Ale pomoci vám mohou například i v posilovně, pokud tam mají posilovací stroje zaměřené na správnou techniku dýchání (takovým strojem je například Power Plate). Jakmile se to jednou naučíte, zjistíte, že vám jde všechno líp – a to nejen cvičení, ale lépe se vám bude dýchat například i na procházkách, protože už prostě budete vědět, jak na to.