Jíte u „Číňanů“? Raději byste neměli

 

Samozřejmě, že čínská kuchyně by měla patřit k těm nejzdravějším – Číňané zásadně vaří z čerstvé zeleniny, maso si předem nepřipravují a chystají ho až na objednávku, jde hlavně o drůbež, přílohou bývají nudle či rýže. To se zdá jako ideální strava pro dietáře. Jenže originální čínská kuchyně rozhodně není to, co najdete ve většině těchto bister. Pokud si chodíte pochutnávat na různých variacích číny, dostáváte do sebe nejen neskutečné množství kalorií, ale i soli.

 

Mražené a slané

Jídelníčky v čínských bistrech se jen hemží různými „křehkými kuřaty“, „voňavými kuřaty“ a dalšími zdánlivě zdravými pochutinami. A v jídle je spousta zeleniny. Tak kde je problém? Hlavně ve způsobu přípravy jídel. Kuchaři totiž mnohdy nevaří z čerstvých surovinam – zelenina, kterou dostanete, je často původně mražená. Kuřecí maso je mnohdy zase předvařené, zmražené a pak opět rozmražované. Nemluvě o jeho různé kvalitě a čerstvosti. Když si k tomu dáte ostřejší omáčku, která mimochodem snadno zakryje pach méně čerstvého masa, je to vrchol. Jídlo je navíc velmi výrazně ochucené, a to nejen kořením, ale hlavně solí a pak také glutamátem sodným. Ten našemu jazyku lahodí, ale naše zdraví tím trpí.

 

Kalorické bomby

Ještě podstatnější je, že jídla z těchto bister jsou doslova kalorickými bombami. Jen samotné jídlo bez přílohy mívá 1 000 až 1 500 kilokalorií. Přitom denně bychom měli sníst potraviny v hodnotě okolo 2 000 kilokalorií. Kvůli přítomnosti glutamátu do sebe navíc dostáváme neskutečné množství sodíku, které mnohdy přesahuje doporučovanou denní dávku.

Takže pokud se snažíte udržet si štíhlou postavu, nebo dokonce hubnete, začněte se stravovat jinde a do čínského bistra zavítejte jen výjimečně. Vaše tělo vám za to poděkuje.