Moruše - opomíjená sladká superpotravina

Jedli jste někdy moruši? Pokud ano, možná si vybavíte krásně sladkou chuť připomínající plně zralé ostružiny a borůvky najednou i modrý jazyk a ruce zbarvené od šťávy moruší. To ale není to jediné, co byste si v případě moruší měli pamatovat. Hlavní je totiž jejich přínos pro naše zdraví.

Velké množství minerálů

Moruše obsahují velké množství železa. Tuto látku potřebuje organismus pro tvorbu krvinek a tedy moruše fungují i jako prevence chudokrevnosti. Porci železa prostřednictvím moruší doplníte opravdu velkou: ve sto gramech moruší se skrývá celých 30% denní dávky železa! A takový obsah se vyrovná třeba hovězímu masu.

Kromě železa pak moruše obsahují vysoké množství i dalších minerálů, konkrétně ve 100 gramech najdete následující množství doporučené denní dávky:

  • Mangan: cca 200%
  • Draslík: cca 40% (černá moruše) - 80% (bílá moruše)
  • Měď: cca 40%
  • Fosfor: cca 33%
  • Zinek: cca 30%
  • Hořčík: cca 29%
  • Vápník: cca 18%

Stejně jako u jiných rostlin samozřejmě závisí na kvalitě půdy, ve které se morušovník pěstuje.

Díky vysokému obsahu minerálů se šťáva z moruše používá v různých medicínách jako prevence chudokrevnosti.

Plná antioxidantů

Moruše je označovaná jako superpotravina i díky vysokému množství antioxidantů, které pomáhají tělu budovat imunitu a chránit organismus proti nemocem a stárnutí (nebo také proti volným radikálům).

Z nejvíce diskutovaných antioxidantů moruše obsahují:

Resveratol - když pomineme kontroverzi, která provází údajně zázračné účinky této látky na stárnutí, resveratol nesporně má vliv na metabolismus tuků a oxidaci lipoproteinů. Má tedy pozitivní vliv na lidské zdraví. Vyšší obsah resveratolu najdeme v černých moruších, právě díky zabarvení. Tento antioxidant se nachází totiž i v dalším tmavě zabarveném ovoci (např. hroznové víno).

Morusin - v čínské medicíně se používá už dlouhá tisíciletí díky svým antibakteriálním a protizánětlivým účinkům. Právě díky němu se šťáva z moruší používá právě na léčbu zánětů, snižování horečky nebo třeba tlumení kašle.

Zdraví pomáhají i listy morušovníku

Nejen samotné sladké plody moruše jsou známé pro své zdravé účinky. Listy morušovníku obsahují nejen vitamíny a minerály, ale také látky pomáhající regulovat krevní tlak, snižovat hladinu cukru v krvi a zlepšovat funkci jater. Čaj z listů morušovníku se také doporučuje v medicínách při revmatismu nebo problémech s pokožkou (např. akné nebo ekzémy). Při zánětech a bolestech hrdla pak často najdete doporučení odvarem z listů moruše kloktat.

Morušovníky jsou tedy již mnohá tisíciletí známé jako léčivé rostliny. Napříč různými medicínami se využívá jejich zdraví prospěšného účinku. Zatímco v Čechách nejsou tak populární a pěstujeme spíše jiné druhy ovoce, morušovníkům samotným se tu při rozumné péči také daří.

Zkuste se schválně porozhlédnout na přelomu jara a léta, kde byste mohli najít buď samotný morušovník a natrhat si tyto zdraví prospěšné plody. Uděláte tak hodně pro své zdraví.