Umíte si správně sestavit jídelníček?

O zdravém jídelníčku se dočítáme na každém druhém webu. Všude nám radí, že si ho máme pečlivě sestavit, dostáváme tipy na nejrůznější vhodné potraviny – a máme pocit, že když jíme jen trochu jinak nebo něco jiného, je to téměř neodpustitelný hřích. Poradíme vám, jak na to, i jak se už nikdy nesplést.

Sestavili jste si jídelníček podle nějakého vzoru, snažíte se ho už nějaký čas dodržovat a všechny ty zdravé potraviny se vám už zajídají? Máte toho dost, štve vás nuceně jíst pětkrát denně, i když jste na to nikdy nebyli zvyklí, ale přesto se snažíte za každou cenu vytrvat? Pokud máte ze své snahy zhubnout takovéto pocity, děláte něco špatně. A to i když vám to přináší kýžený váhový úbytek – psychická pohoda je totiž základem každého úspěchu.

Jak poznat dobrý

Vzorových jídelníčků najdete na internetu desítky. Můžete se jimi inspirovat, různě je kombinovat, přetvářet si je. Možná ale přemýšlíte nad tím, jestli je tohle ta správná cesta k hubnutí. Přesvědčit se o tom můžete velmi jednoduše – pokud máte správně sestavený a vyvážený jídelníček, tak jen díky jeho dodržování zvládáte hubnout 0,5 až 1 kilogram za týden. Pokud vám to vychází, děláte to dobře. Pokud hubnete více, měli byste přidat jídlo, protože nejspíš kromě tuků ztrácíte i svalovou hmotu, což je velká škoda.

Snídaně je základ

Nebudeme vám radit konkrétní druhy potravin a které máte kdy jíst. Takových je nespočet. Vezmeme to obecně a ať už si každý sám určí, co mu chutná a co chce kdy jíst.

Základem je snídaně. Jelikož je tělo po noci sice odpočinuté, ale vyhladovělé, je třeba dodat mu energii. Tu získáváme především ze sacharidů, proto bychom na ně hlavně ráno neměli zapomínat. Tipů na zdravé, chutné snídaně plné energie je spousta – sáhnout můžete po jakémkoliv pečivu (nejlepší je samozřejmě to tmavé), cereáliích, jogurtu. Přidejte kvalitní šunku a sýr, doplňte to kouskem ovoce či zeleniny (pro doplnění bílkovin) a ideální snídaně je na světě.

Přes den jezte s rozumem a nepřehánějte to s množstvím ani velikostí porcí. Jídelníčky vám sice dávají různé tipy, ale s trochou fantazie na to přijdete sami a nepotřebujete žádné návody – maso volte netučné, dávejte si ryby, vyhýbejte se smaženému a příliš sladkému. K obědu si dejte jako přílohu brambory, rýži, těstoviny či kuskus, což jsou také vhodné zdroje sacharidů, které vám v polovině dne pomohou doplnit energii. Vhodné jsou i luštěniny a opět nezapomínejte na zeleninu. Zkrátka se snažte kombinovat bílkoviny i sacharidy a nepřehánět to ani s jedním.

Večeři pak volte střídmě. Nepřejídejte se, tělo na noc nepotřebuje příliš energie a s těžkým žaludkem se vám bude špatně usínat. Sáhněte po mléčných výrobcích, sýru, luštěninách, vejcích či libovém masu. A hlavně to nepřehánějte s pečivem, zbytečně se akorát nacpete sacharidy.