Milujete fast-foody? Víme, jak na ně při dietě

Jsou lidé, kteří o fast-food nezavadí ani pohledem. A jsou tací, kteří se bez něj nedokážou obejít, a i když se drží, tak čas od času stejně zhřeší. Za běžné situace nejde o takovou katastrofu, ale pokud se snažíte zhubnout, jsou fast-foody velkým rizikem. Jak se s nimi popasovat, když bez nich prostě nedokážete žít?

 

Když se řekne fast-food, tak si většina z nás automaticky představí McDonalds nebo KFC. Ale za fast-food, neboli rychlé občerstvení, se dá považovat mnohem větší skupina obchodů specializujících se na prodej hotového jídla. Jde o různá čínská, vietnamská a další bistra, prodejce kebabů, pizzerie, bageterie či stánky s párky v rohlíku, hamburgery, gyrosem, stánkaře s grilovanými kuřaty a tak dále. A pak samozřejmě ty nejznámější celosvětové značky – „mekáčem“ počínaje a Burger Kingem konče. Kde tedy můžete i při dietě občas jíst, aniž byste si za to pak museli ordinovat tři dny přísné hladovky, a čemu se raději vyhnout? Máme pro vás pár tipů.

 

Zapomeňte na...

Hranolky

Jsou dobré, milují je už malé děti, zbožňujeme je s tatarskou omáčkou – a naše tělo pláče. Hranolky jsou snad tím nejhorším, co si v rychlém občerstvení můžete dopřát. Jsou nasáklé olejem, který je kdoví kolikrát přepálený. Jsou tučné, mastné, ale i když jich sníte hodně, nezasytí vás tak, jak byste čekali. Ale energeticky jsou přitom velmi vydané – v pouhých 70 gramech se skrývá 1 000 kJ, což je mimochodem tolik, kolik vám poskytne klasický oběd. Ale 70 gramy hranolek se rozhodně nenajíte, a tak si k nim obvykle dáte ještě něco navíc, což je ještě horší.

 

Bramborák

Zvlášť na letních festivalech se necháváme zlákat různými stánky s nezdravotami a mnohdy si s chutí dáme i bramborák. Je to ovšem další kalorická bomba, protože ve 100 gramech je téměř 2 300 kJ. A co hůř, velmi brzy zase dostanete hlad.

 

Občas můžete...

Chicken Nuggets (z McDonalds)

Jde o kuřecí maso a v porci o šesti kusech se skrývá 1 200 kJ. Není to málo, ale v mase jsou prospěšné bílkoviny, takže pokud si je dáte k obědu a nepřidáváte si další nezdravoty či omáčky, jde to.

 

Salát

V nabídce každého fast foodu je aspoň jeden salát – většinou v něm najdete maso, nějaký dresing, často i další suroviny. Ale vždy je to lepší varianta než hamburger či hranolky.

 

Sendvič

Nejedná se o hamburger, ten při dietě rozhodně doporučit nelze. Sendvič většinou bývá zdravější a lehčí, je v něm dost zeleniny, nějaká pomazánka, šunka. Takže sáhněte spíš po něm.

 

Párek v rohlíku

Přijde vám to zvláštní? Vždyť párek je nezdravý a nikdo netuší, z čeho se skládá. Navíc je s bílým pečivem. Máte pravdu, nicméně pokud skutečně nic jiného není po ruce, můžete si ho výjimečně dát. Ale jen kolem poledne a pak už jezte jen zdravě.