Kdy nevadí žravá ani sladkosti?

Nejspíš to sami dobře znáte – držíte se, snažíte se cvičit, jíte zdravě, pestře a pravidelně... A pak najednou bum! Všechnu svou snahu hodíte za hlavu, přeplácáte se všemožnými nesmysly a naládujete se sladkým. Trápí vás pak výčitky svědomí? V určitých chvílích nemusí.

Je jasné, že kdykoliv takhle „ujedete“, scházíte ze své vytyčené cesty a váš cíl se vám vzdaluje. A čím častěji to je, tím hůře se vám bude dosahovat vysněné postavy či váhy. Samozřejmě, že když se přeplácáte jednou měsíčně, svět se nezboří a můžete to následnou správnou životosprávou a cvičením zase dohnat, ale i tak vás zřejmě trápí výčitky svědomí a sami sobě nadáváte, proč jste neodolali. Jenže jsou chvíle, kdy odolat téměř nejde, protože tělo si prostě o nálož dalšího jídla samo řekne.

Premenstruační syndrom

Taková chvíle pokušení nastává především u žen, a to pravidelně jednou měsíčně. Souvisí s takzvaným premenstruačním syndromem a jde o období několika dnů před tím, než žena dostane menstruaci. V tomhle období se tělo připravuje na uvolnění a následné oplodnění vajíčka, a tak se snaží nashromáždit si dostatek energie, aby k úspěšnému oplodnění mohlo dojít. I když tak dotyčná žena rozhodně neplánuje otěhotnět, její tělo ji donutí sáhnout po něčem víc než je salát s kuřecím masem.

Ženy tak v období premenstruačního syndromu plácají víc jídel dohromady a jedí víc než obvykle. Samy si to většinou vyčítají, ale nějak nemohou odolat, protože ta chuť je silnější než ony. Jakmile pak přijde menstruace, tyhle neukojitelné choutky rázem zmizí. Ale nemusíte se nad tím hroutit, podle odborníků je to normální, a když to nebudete s jídlem přehánět, nemáte si co vyčítat. V tomhle období totiž správně máte zvýšit energetický příjem o 200 až 300 kalorií denně.

Pozor na dehydrataci

Pakliže se věnujete nějakému sportu či pravidelně cvičíte, můžete si občas bez výčitek dopřát i něco sladkého. Vašemu tělu to neublíží, pokud se pravidelně hýbete alespoň pětkrát týdně.

Myslete zároveň ale i na pitný režim, který je důležitý zvláště v období menstruace. Kvůli krevní ztrátě je většina žen mírně dehydratovaná, a to aniž by to tušily. Je proto dobré hodně pít, a to zvlášť pokud v tomto čase i cvičíte. A když s cvičením skončíte, nezapomeňte zároveň dát si do půl hodiny po ukončení tréninku něco k snědku – ideální je nějaké jídlo s vyváženým poměrem sacharidů a bílkovin, které zároveň obsahuje i vlákninu a tuky.