Přestali jste cvičit? Ztratíte sílu i svaly

 

Důvod, proč začneme cvičit, je většinou jediný – chceme nebo musíme zhubnout, případně si chceme zpevnit postavu. Zkrátka hodláme se zbavit tuků a nechat si díky cvičení narůst svaly. Jenže jakmile dosáhneme vysněné postavy či nám váha ukáže cifru, v níž jsme doufali, jsme na vážkách. Máme se hýbat dál nebo prostě znenadání skončit? Odpověď asi tušíme sami – hýbat bychom se měli neustále. Ale většinou to prostě utneme, protože proč se dál namáhat, když jsme u cíle? To se ale velmi brzy negativně projeví. Jak?

 

Ochabování svalů

Je jasné, že pokud posilujeme, máme pevné svaly. Pokud skončíme, svaly nám začnou ochabovat. Máte pocit, že jim to musí trvat dlouho, protože přece i po měsíci či dvou vypadáte stále stejně, jako když jste s cvičením skončili? Omyl. Svaly začínají ochabovat už po týdnu bez aktivity. Takže stačí vykašlat se na cvičení třeba jen v průběhu dovolené a tělo vám to začne vracet. A brzy to poznáte, protože podle odborníků díky posilování získáváte větší sílu – a když skončíte, získanou sílu zase ztratíte. Ne všechnu, ale zhruba polovinu velmi rychle. A po nějakém delším čase je všechna vaše snaha zcela pryč. Což je docela škoda.

 

Přestávat postupně

Kdo cvičí třicet let, toho bude síla opouštět mnohem pomaleji než toho, kdo cvičení věnovat tři měsíce. Pokud budete chtít po čase zase začít cvičit, tak vám to půjde mnohem snadněji, pokud jste předtím cvičili delší dobu (protože nějaké svaly a síla vám pořád ještě zůstaly). Abyste se tomu vyhnuli, je pomoc snadná – přestávejte cvičit postupně, snižujte zátěž, zkracujte dobu cvičení, věnujte se něčemu jednoduššímu. Pořád myslete na to, že tělo potřebuje pohyb. Takže nelenošte, choďte na procházky, pracujte na zahradě, protahujte se, vynechejte výtah a choďte po schodech a podobně. Zkrátka lepší je vždy dělat něco než nic, abyste se neocitli zase na nule.