Braňte domov před horkem. Ochladíte ho i bez klimatizace

Větrejte chytře

Spousta lidí nechává během horkých dnů "preventivně" větrat po celý den i celou noc. Není to zrovna moudré rozhodnutí. Přes den se do bytu dostane horký vzduch a z uzavřeného prostoru se pak v noci hůře vyvětrává. 

Lepší je větrat chytře a v kombinaci s ostatními radami tak zabránit ohřívání vzduchu doma. Chytře znamená otevřít okno (zejména to směřované na jižní nebo západní stranu) až navečer, kdy se už slunce neopírá do skla a nechat větrat celou noc až do rána. Umožní se tak výměna vzduchu a přecijen se díky nočním chladnějším teplotám doma krásně ochladí.

Čtěte také: Jak používat klimatizaci, aby neublížila

Nechte zataženo

Další dobrá rada je ta nejznámější, ale zároveň i velmi účinná. Odizolujte venkovní horko tím, že doma co nejvíc zatáhnete. A to jak záclony, závěsy, tak třeba i rolety. Čím vyšší počet vrstev bude oddělovat venkovní rozpálených vzduch od toho vevnitř, tím lépe tato izolace funguje. 

Pokud vyvětráte přes noc, než teplota venku opět vystoupá do výšin a ráno pak poctivě zatáhnete, dokážete doma udržet chladnější vzduch mnohem déle.

Bez koberce bos...

Pokud máte rádi koberce a krásné přehozy, budete mít během parných letních dnů doma rychleji horko. Právě tkaniny napomáhají rychlejšímu ohřívání vzduchu a od koberce i potahů máte i hřejivější pocit vy. Proto je chytré, pokud máte koberce položené na plovoucí podlaze či parketách, na léto je srolovat a uklidit. Na podzim vám zas nic nebrání rozložit je tak, jak to máte rádi.

Ochlaďte vzduch ledem

Chtěli byste co nejrychleji ochladit vzduch po příchodu domů z práce? Nechte si dopředu namrazit větší množství ledu. Kostky pak po příchodu domů rozdělte do vícero skleniček nebo hrnečků a ty rozmístěte po bytě. Větší množství takovýchto "ledových bodů" dokáže poměrně citelně snížit teplotu. Pokud máte ledu opravdu dostatek, po rozpuštění kostek je akorát vyměňte za nové.

Tento způsob ochlazení můžete ještě vylepšit, pokud máte doma větrák. Nasměrujte ho tak, aby foukal od místa, kam jste položili sklenici s ledem. Studený vzduch tak bude proudit rychleji do prostoru a rychleji místnost ochladí.

Čtěte také: Jak je to se zmrzlinami při hubnutí

Pozor na spotřebiče

Během horkých dnů omezte používání elektrických spotřebičů na minimum. Každý z nich totiž při použití produkuje teplo, a tím vzduch v místnosti ohrřívá. Zkuste proto odolat pokušení a televizi vyměňte za procházku venku nebo za knihu. Pokud přístroj musíte použít - např. žehličku nebo pračku, dělejte tak už dříve odpoledne, aby stihlo vyprchat teplo co nejdříve a v noci byl přístroj už na pokojové teplotě.

Během horkých dnů navíc pracuje mnohem více i motor v lednici, proto v kuchyni budete mít větší teplo než obvykle. Můžete tak zvážit dočasné nastavení vyšších teplot v lednici i v mrazáku, abyste snížili produkci tepla motoru. Na druhou stranu ale musíte počítat s rychlejší kazivostí potravin, proto je dobré se na horko připravit častějšími nákupy čerstvých potravin.

Čtěte také: Bojujete s horkem? Pár věcí vám v tom snadno pomůže

Článek publikován 26.7.2018, aktualizován 6.7.2021