Průjem na cestách? Víme, jak s ním skoncovat

Pokaždé, když máme průjem, jsme celí zničení a rozmrzelí. A to se s ním ani nemusejí pojit další zdravotní potíže jako zvracení či zvýšená teplota. Někdy se zkrátka objeví jen samotný průjem, ale i ten dokáže člověka pořádně potrápit. Zvlášť pokud nemůžeme být v klidu doma, ale musíme někam cestovat, nebo jsme třeba zrovna na dovolené. Jak s ním rychle zatočit?

Důvodů, proč se průjem objevuje, je nespočet. V mnoha případech jde ovšem o následek virové či bakteriální infekce. A nemusí jít jen o to, že se nakazíte od někoho, kdo již průjmem trpí. Viry a bakterie, které pak dělají neplechu v našich střevech, se ukrývají třeba na neumytém ovoci nebo ve znečištěné vodě. A pokud jste na dovolené v exotických zemích, je často právě kohoutková voda tím nejhorším, co tam můžete pít.

Léky nebo alkohol

Pokud někam cestujete, měli byste s sebou mít malou lékárničku s několika základními druhy léků. Ty na průjem by v ní rozhodně neměli chybět. V lékárnách je jich mnoho různých druhů a lékárníci vám jistě poradí ten nejvhodnější.

Pokud lékárnu nemáte po ruce, můžete se zkusit léčit „podomácku“. Někteří doporučují dát si panáka poctivé pálenky. Že prý jde o desinfekci a bakterie či viry díky ní zahynou. Není to úplně mýtus, nějakým způsobem to funguje, ale popravdě – jeden panák vám rozjetý průjem nevyléčí a celá láhev vám posléze také neudělá dobře.

Voda a cola

Lékaři doporučují při průjmu hlavně hodně pít. Tělo se kvůli němu dehydratuje, takže je nutné tekutiny zase doplňovat. Ideální je voda (pokud jste v cizině a nevěříte kohoutkové, tak pijte balenou), černý čaj či čaj určený proti průjmu a jako doplněk colu. Ta je k běžnému pití sice nevhodná, ale na žaludek působí zázračně, takže při jakýchkoliv žaludečních či střevních potížích si ji můžete v rozumném množství dopřávat. Ideální je ovšem nejprve z ní vymíchat bublinky, které by vás mohly spíš dráždit.

Pokud někam máte jet a už předem se děsíte, že zase dostanete průjem, zajistěte si vhodnou prevenci. Doporučuje se několik dní před odjezdem užívat probiotika pro posílení střev. Na místě si pak dávejte jen taková jídla, o nichž víte, že to váš žaludek snese. A pokud zejména v afrických zemích stoprocentně nevěříte místní vodě, nepijte ji ani si v ní například neoplachujte ovoce.