Vařená nebo syrová? Jak je to se zeleninou

 

Někteří lidé jedí zeleninu jen v syrovém stavu a téměř nikdy ji tepelně neupravují, protože jim leckdy v tomto stavu ani příliš nechutná. A nebo mají zato, že vařením, dušením, pečením a další úpravou ztrácí větinu vitaminů a dalších zdravých látek, které naše tělo velmi potřebuje. Jiní zase syrové zelenině příliš neholdují a místo salátu si radši k masu dají dušený hrášek s mrkví, nebo si maso připraví na zelenině, milují čínu a tak dále. Jsou tito lidé ochuzení o vitaminy a živiny? Jak kdy.

 

Hodně vitaminů, špatné trávení

Ti, kdo jedí zeleninu hlavně syrovou, svému tělu výrazně prospívají. Zelenina je totiž plná nejrůznějších vitaminů, jejichž obsah se ovšem jakoukoliv tepelnou úpravou výrazně snižuje. Je v ní spousta enzymů, antioxidantů a v neposlední řadě i mnoho vody, což je pro organismus důležité zejména v horkých letních dnech. Jenže konzumace zeleniny výhradně v tomto stavu má i své nevýhody – tou hlavní je její horší stravitelnost. Takže pokud každý den sníte velké množství zeleniny a je jedno, jaké druhy to budou, vaše tělo se s ní musí nějak poprat. Někomu to nedělá problémy, někoho kvůli tomu trápí zažívací potíže jako například průjem či zácpa, případně vás může trápit nadýmání.

 

Upravujte tuhou zeleninu

Jsou druhy zeleniny, které naše tělo uvítá spíše uvařené či jinak upravené. Odborníci doporučují vařit či jinak zpracovávat hlavně tužší druhy zeleniny, které se hned nerozvaří a trvá jim déle než ztratí vitaminy a další cenné látky. Stejně jako nám přijde samozřejmé vařit brambory či cibuli, tak můžete vařit, dusit a podobně zpracovávat třeba lilky, chřest, dýně, rajčata, kedlubny či špenát. Stejně tak je vhodné do pokrmů přidávat i česnek, který ovšem můžete občas konzumovat i syrový, protože má mnoho zdraví prospěšných účinků.

Výhodou vaření u těchto typů zeleniny je, že se díky vaření poruší jejich struktura a vitaminy se pak lépe uvolňují a tělo je snadněji zužitkuje. Ale úprava se nesmí přehánět, protože čím déle se zelenina vaří, tím více vitaminů oxiduje a mizí.