Co je rekonstituované mléko?

Samotné rekonstituované mléko má s čerstvým mlékem společného jen málo. Čerstvé mléko je významným zdrojem živin. Jeho hlavní složkou je voda (cca 90%), zbytek - sušinu - tvoří tuk, bílkoviny, laktóza a další látky. Tím, že čerstvé mléko obsahuje mikroorganismy, má poměrně omezenou dobu trvanlivosti - rychle se kazí.

V obchodech běžně koupíte mléko, které bylo ošetřeno pasterizaci. Krátkým zahřátím na vysokou teplotu se zlikvidovala většina mikroorganismů a tím i prodloužila trvanlivost takového mléka na několik týdnů.

U potravinářských výrobků, kde i několik týdnů je příliš krátká trvanlivost, používají výrobci často právě rekonstituované mléko. Cenově je vyjde na podobnou částku jako kdyby použili tepelně ošetřené čerstvé mléko, získají ale navíc delší trvanlivost výrobku.

Rekonstituované totiž znamená obnovené. Do výrobků se tak používá buď sušené mléko nebo mléčný sirup rozmíchaný ve vodě. Tím se znovu vytvoří mléko vzhledově a chuťově podobné tomu, které známe jako čerstvé. Případně se rekonstituované mléko rozmíchává v trvanlivém mléku za účelem získání tučnějšího (a tedy chuťově výraznějšího) mléka. 

Rekonstituované mléko tak na rozdíl od čertvého mléka prošlo výraznější tepelnou úpravou, a tedy i ztratilo mnoho původních živin a vitamínů. Nemá škodlivé účinky na lidský organismus, ale zároveň už není tou prospěšnou potravinou, jakou mléko obvykle bývá.