Připravte se na důchod už teď

Peníze

Peníze jsou prostě potřeba a v důchodu to platí dvojnásob. Fyzické možnosti už nám nedovolí najít si brigádu, pokud budeme pociťovat nedostatek peněz a o přidání si v práci také neřekneme. Právě proto je třeba se na důchod připravit už v produktivním věku. Obecně lidé začínají na důchod spořit kolem 30. narozenin. To už je ale relativně pozdě a díky tomu se musí zvětšit částka, kterou si měsíčně odkládáte. V každém případě platí, že 500,- odkládaná na penzijní spoření určitě stačit nebude.

ideální částku si spočítat musí každý sám a rozhodně k tomu tento článek sloužit nemá. Pouze jsem chtěli upozornit, že kvalita vašeho stáří se bude značnou částí odvíjet od vašich úspor - na stát v tomto moc nespoléhejte.

Až budu v důchodu začnu...

Nezačnete! Pokud něco dokládáte na důchod s tím, že na to budete mít víc času, nejspíš s tím ani nezačnete. Návyky na důchod si musíte začít pěstovat už před ním. Jak trávíte svůj volný čas nyní? Po práci jste rádi, že si lehnete k televizi a relaxujete? S největší pravděpodobností tak bude vypadat i váš důchod. Pokud si tedy plánujete, že budete jezdit na výlety, do lázní a  poznávat krásy přírody. Musíte začít už nyní. Jestli patříte k těm, co víkend bez výletu neznají, máte naopak velkou šanci, že si tohle zachováte i v důchodu. Jen nezapomínejte na dopravu a už nyní nechte auto doma. Taková projížďka vlakem má své neodolatelné kouzlo a z okna toho uvidíte daleko víc, než při řízení.

Dostaňte se do formy

Zapomeňte na to, že v důchodu shodíte nabytá kila. Metabolismus se zpomalí a dát dolů každý kilogram bude o dost těžší. V důchodu se spíš přibírá na váze, než naopak. Myslete tedy na to a dostaňte se do formy už před tím.

Ranní procházka, nebo pomalý běh je skvělý způsob, jak do důchodového věku vstoupit. Pokud to budete dělat pravidelně už nyní, asi těžko s tím přestanete, jen proto, že jste vstoupili do důchodu.

Najděte si povinnosti

Do práce zkrátka musíte. To platí pro většinu z nás. V důchodu vás už ale nic nenutí a tak se většina povinností omezí na úklid a nákup. Tyhle činnosti obvykle nemají žádný časový limit a tak se vlastně nic nestane, když nakoupíte až v poledne. Lidský organismus ale má svoje vnitřní hodiny a těm pomáhá řád. Využijte svůj důchod k věcem, které jste chtěli, ale nemohli mít. Toužili jste po slepičkách na dvorku a domácích vajíčkách? Nebo jste chtěli pejska? To jsou všechno způsoby jak dostat do svého života opět řád a povinnosti. Nakrmit, vyvenčit a obstarat jiného tvora je přesně to, co vás nenechá ráno v posteli a udrží vás fit po spoustu let.