Suché rty a věčná únava – co to značí?

 

Je jasné, že pokud spíte okolo sedmi až osmi hodin, případně i déle, a pak se unaveně ploužíte po bytě neschopní nic dělat, je někde chyba. Tak hrozné to ovšem většinou nebývá – pokud jsme unavení, snažíme se únavu nějak přemoct, dát si kávu či energetický nápoj, něco dělat a překonat se. Jenže pokud jste unavení dlouhodobě a přitom neponocujete, je někde skutečný problém. A měli byste ho řešit.

V mnoha případech se ukáže, že na vině je nějaká nemoc, například špatně fungující štítná žláza. Ta má samozřejmě i další projevy – někdo příliš tloustne, i když moc nejí, jiný má pořád hlad, nemocný člověk je často podrážděný a nesoustředí se. Pokud se vám něco podobného děje, vyhledejte lékaře.

 

Suché rty nejsou banalita

V zimě trápí suché rty řadu lidí. Někdy jsou suché jen trochu, jindy hodně rozpraskané. Pokud je to jen v období, kdy jsou silné mrazy a o rty nepečujete, je to nejspíš právě následek pobytu ve venkovním nevlídném počasí. Ale pakliže vás suché rty trápí douhodobě, zbystřete. Může to signalizovat nedostatek vitaminu B 12. Ten můžete doplnit díky užívání potravinových doplňků nebo do své stravy zařaďte více masa, vajec a mléčných výrobků.

 

Akné značí stres

Akné se přisuzuje jen puberťákům, ale je to nesmysl, protože trápí i řadu žen (ale někdy i mužů) ve středním i vyšším věku. Jak je to možné? Už vám ty věčné pupínky lezou na nervy a nechápete, kde se pořád berou? My to víme – je to ze stresu. Pokud něco pořád řešíte, neodpočinete si a jste z něčeho na nervy, odrazí se to na vaší tváři. Takže prevence je jednoduchá – buďte v klidu.