Potřebujete přibrat? Víme, jak na to

Většina lidí řeší naprosto odlišný problém – chtějí zhubnout. Mají pocit (nebo to vědí), že jejich váha je příliš vysoká a škodí tak jejich zdraví, proto se ji snaží všemožnými způsoby snížit. Ale existují lidé, kteří řeší opačnou potíž – jsou příliš hubení a ne a ne přibrat. Jak na to?

Pokud se vás to netýká, možná si marně lámete hlavu nad tím, který blázen by chtěl přibrat. Každý přece chce být štíhlý a ti obézní mu jen tiše závidí. Ale vezměte si například dívky trpící anorexií. Ty se pod dohledem odborníků musejí pokusit vrátit na normální váhu, aby jejich tělo přestalo kolabovat a mohly dál normálně žít. A nebo některé velmi štíhlé ženy, které si sice zakládají na své super štíhlé figuře, ale když se snaží otěhotnět, najednou zjistí, že jejich tělo stávkuje a odmítá fungovat a reprodukovat se, dokud nezačne dostávat normální denní příjem kalorií. A nebo mladí muži, kteří jsou dost vysocí, ale „hubení jako lunt“ a chtěli by se stát idoly žen. Zkrátka, je nespočet různých případů, kdy se leckdo snaží přibrat. Ale zdravě přibrat, ne že do sebe začne horem dolem cpát dorty, salámy či smažená jídla. A přibrat se skutečně dá i zdravou cestou.

Jezte pořád

Kdo chce přibrat, měl by hodně jíst, to dá rozum. Ale nesmíte se přejídat. Podstatou je nešidit se – dávat si poctivě pět jídel denně, žádné nevynechávat a nejíst ve spěchu. Užívejte si jídlo jako gurmáni. A pokud vás mezi jídly přepadne chuť na něco dobrého, nepřemáhejte ji a dopřejte si to. V puse můžete něco mít téměř pořád.

Pokud sháníte nějaké vhodné mlsání, dávejte si oříšky, mandle či různá semínka. Vhodné je také sušené ovoce či musli. V tom všem jsou nenasycené mastné kyseliny, které tělu velmi prospívají. A pokud vás honí skutečná mlsná, klidně bez výčitek sáhněte po čokoládě (ovšem ideálně po té kvalitní hořké).

Svaly a bílkoviny

Pokud se snažíte přibrat, měli byste ve svém jídelníčku mít dost kvalitních bílkovin, ale také minerálů, vitaminů a dalších látek, aby byl váš organismus schopný fungovat naplno.

A jak je to se cvičením, které máme spojené především s hubnutím? Můžete samozřejmě cvičit, i když se snažíte přibrat, ideální je ovšem zvolit jiný typ pohybu, při kterém se zaměříte hlavně na svalový trénink (protože díky větším svalům zdravě roste vaše váha).