Dieta na podzim? Možná špatný nápad

Léto je nenávratně pryč, čas dovolených za námi, bazény chladnou a sluníčka je čím dál méně. A před námi je vidina Vánoc. Na nakupování dárků je přece jen ještě brzy, ale mnozí už nyní mají před očima to přejídání, bujaré popíjení s přáteli, kopce cukroví a několik kil nahoře. Máte proto snahu zhubnout už teď, abyste tolik nenabrali? Zvažte to. Může to být i chyba.

Možná vám vrtá hlavou, proč byste před Vánoci neměli hubnout. Jistě, můžete, ale nechte to raději až na nějaký čas těsně před nimi, třeba až na listopad. Pokud se totiž už nyní vrhnete na dietu a urputně se budete snažit snížit svou váhu o určený počet kil, můžete si vykoledovat leda tak zdravotní potíže. Proč? Protože nadcházející podzim je obdobím viróz, chřipek a dalších nepříjemných nemocí. A pokud se rozhodnete prudce změnit svůj styl stravování a snížíte svůj denní příjem, pro tělo je to šok, s nímž se musí nějak vyrovnat. A než to dokáže, je oslabené a tudíž náchylnější k chytání různých nemocí.

Chraňte si imunitu

Pokud sáhnete po nějaké zaručené dietě, která vám slibuje rychlý úbytek kil a výrazně vám omezí jídlo, vězte, že brzy zalehnete do peřin. Ráno už je chladno, dny začínají být pošmournější a děti si ze škol a školek přinášejí rýmy a virózy. Pro oslabeného jedince je to velmi rizikové období, kdy stačí jen letmý kontakt s infikovaným a jste rázem také nemocní.

Znamená to tedy, že na podzim nesmíte vůbec hubnout s pomocí diety? Samozřejmě, že smíte, ale musíte na to jít obezřetněji než jindy.

Ovoce, čaj a teplo

Pokud se chcete vyhnout nemocem, jezte hlavně hodně ovoce, protože v něm je vitamin C. Kromě toho samozřejmě obsahuje i řadu dalších vitaminů, které naše tělo potřebuje, aby si vybudovalo dobrou imunitu.

Jezte pravidelně a vyváženě, netrapte se hlady, dbejte na pitný režim. V chladnějším počasí si raději než vodu dejte horký čaj a snažte se venku neprochladnout. Pokud na hubnutí půjdete s rozumem, tak se vám to nejen podaří, ale vaše tělo ani během podzimu či zimy nic neohrozí.