Hubnete? Tyhle pomocníky v kuchyni byste měli zkusit

Grilovací pánev

Tlakový hrnec

Parní hrnec

Grilovací pánev

o smažení ví každý, že nepatří mezi nejzdravější způsoby vaření potravin, ale co se dá dělat, když je to tak dobré. Smažení se rozhodně vzdát nemusíte, stačí když klasickou pánev vyměníte za grilovací. Oproti té běžné je tlustší, takže lépe drží teplo a zároveň má dole výstupky, takže maso, nebo zelenina, neleží ve vrstvě tuku. Jídlo pak není spíš dušené, ale má hezkou kůrku a díky částem, které jsou víc opečené, i lepší chuť.

Grilovací pánev má výhodu i v tom, že příprava jídla je na ní, oproti klasické pánvičce, o dost rychlejší. Časem se změní i způsob přemýšlení při nákupu, na grilování přece jen kupujeme jiný typ masa, než do klasické české kuchyně. Bývá jemnější a také méně tučné.

Tlakový hrnec

Tohle zařízení měla doma snad každá máma. V dnešní době se však moderním kuchyním vyhýbá. Už proto, že je opředeno spoustou historek o výbuších a nebezpečnosti používání. Moderních tlakový hrnců se ale bát nemusíte, jsou vybaveny bezpečnostními ventily a jejich používání je o dost snazší, než si myslíte.

Pro dietní kuchyni hovoří především to, že do tlakového hrnce obvykle dáte daleko menší množství tuku. Druhou výhodou bude to, že díky němu zařadíte do svého jídelníčku hovězí maso. Pro dietu se jedná o skvělou potravinu a v našich jídelníčcích obvykle dost chybí. A třetí výhodou je rychlost. To co v běžném hrnci trvá hodiny, v "papiňáku" máte za chviličku. Pokud jste si tedy začali vařit jídla do práce, rozhodně do tlakového hrnce zainvestujte. Rýže nebo brambory budete mít hotové za chvilku a odpadne tak další výmluva, proč si nevařit zdravá jídla.

Parní hrnec

V záloze ještě jeden hrnce máme, je jím parní hrnec. Svou dobu, kdy bylo moderní si jeden pořídit už má sice za sebou, ale to není důvod proč byste jeden neměli mít doma. Pokud neholdujete dušené zelenině, možná jste ještě nezkusili tu z parního hrnce. Chuť jídla dušeného v páře a ne vařeného ve vodě je zcela jiná. Zachová si co nejvíc přírodní chuti a tak není třeba ani tolik solit.

Výhoda je také v tom, že se daleko lépe odhadne doba vaření. V páře jde doba často stejná a tak nebudete mít mrkev rozvařenou, jak tomu u vaření ve vodě často je.