Mánie kolem superpotravin: fungují nebo je to podvod?

Zatímco ještě donedávna se všude propagovaly bio potraviny a leckdo jim propadl ve víře, že jsou mnohem zdravější než ty běžné, tak dnes zase „frčí“ takzvané superpotraviny. Leckdo věří, že jejich účinky jsou téměř zázračné a utrácí za ně i tisíce korun měsíčně. Ale opravdu fungují?

O chia semínkách už slyšel nejspíš každý z nás a leckdo nejspíš i tuší, jak vypadají. Někteří je i ochutnali a jistí lidé si je kupují pravidelně a míchají je do všech možných i nemožných dalších potravin a vytvářejí tak roztodivné (ovšem mnohdy originální a chutné) recepty, jimž přisuzují úžasné vlastnosti. Chia semínka patří k takzvaným superpotravinám, ale těch můžete i na českém trhu sehnat mnohem víc. Mezi nejoblíbenější patří chlorella, spirulina, goji, chia, quinoa, acai či maqui. Možná vám ty názvy vůbec nic neříkají – a nebo patříte mezi ty, kteří si bez nich už nedokážou představit jediný den svého života. Jsou skutečně ale tak zdravé a výjimečné?

Hlavně marketing

Výše zmíněným potravinám nelze upřít, že jsou velmi zdravé. Obvykle jsou plné vitaminů, zejména si zakládají na obsahu vitaminu B či E. Jsou také plné minerálů a dalších stopových látek. Leckdy jde o různě upravované mořské řasy, potraviny s přídavkem ječmene nebo jsou to různá semínka a bobule, tedy čiště plody různých druhů stromů. Podle zvěstí, které se kolem superpotravin vykládají, tyto potraviny jedli už staří Inkové, Číňané či Aztékové. To mnoha lidem dodává pocit, že jde o super skvělé potraviny, které jsou zdravější než jakékoliv jiné a zaručí nám zdravý život a dlouhověkost. Leckteří odborníci nad tím ale varovně zvedají prst a milovníkům superpotravin naznačují, že jde často o marketingový tah, protože řadu minerálů a vitaminů, které získáte pojídáním superpotravin, získáte i konzumací dalších zdravých potravin, ovoce či zeleniny, zkrátka zdravým životním stylem.

Užívejte, ale s rozumem

Tomuto trendu podléhají hlavně ženy, které se snaží díky superpotravinám být zdravé, plné energie a šťastnější než dřív. Mnohdy jsou ochotné utrácet za ně každý měsíc nehorázné peníze a věří, že tím pro své zdraví dělají to nejlepší. Netvrdíme, že ne, ale nic se nemá přehánět, protože pak začnou negativní účinky převažovat nad těmi pozitivními (tak je to zkrátka u všeho). Takže pokud i vy patříte k milovníkům superpotravin nebo vás láká je zkusit, jen směle do toho, ale nespoléhejte na ně jako na samospásné.