Máte doma váhu, která měří tuk v těle - jak to celé funguje?

 Co je bioimpedance?

Základem všeho je impedance, tedy, pokud si z fyziky ještě pamatujete, odpor. Při bioimpedance se konkrétně využívá elektrický odpor a od toho už jsme jen kousek od vysvětlení toho bio.

Každá část našeho těla klade proudu nějaký odpor a tak například tukem projde signál rychleji, než třeba kostí. Právě této fyzikální vlastnosti se při měření využívá. Váha vyšle signál, spočítá jakou rychlostí se vrátil a z toho si odvodí, jaký máte podíl tuku v těle. Pokud se vám to zdá snadné, tak to opravdu tak je. Jediná potíž spočívá v tom, že obyčejná váha víc odhaduje, než měří.

Kvalitní váhy využívají další fyzikální vlastnosti a to, že při změně frekvence dokážete určit konkrétní odpor části, která je obsažena v něčem větším - typicky tedy svaly, tuk a kosti v těle.

Jak vybrat váhu, která měří tuk v těle?

Tuk v těle vám dnes ukáže takřka každá digitální váha. V podstatě nejde o žádnou složitou, ani drahou technologii, takže výrobce na této vlastnosti váhy příliš neušetři. Z málo peněz tedy mají hodně muziky.

Jak už jsme si ale vysvětlili, není to tak snadné udělat přesně. Při výběru váhy je tedy určitě dobré sáhnout po dražších typech. Hodně také napoví počet hodnot, které váha umí změřit. Pokud jde jen o klasický tuk, nejspíš to bude také levná a ne moc kvalitní. Pokud zvládne ukázat i svaly a obsah vody, budete na tom lépe.

Dobrý indikátorem je také počet elektrod. Klasické nášlapné váhy, kdy signál prochází jen chodidly, nejsou tak přesné, jako ty, kde máte elektrody různě po těle. Minimem jsou elektrody, které držíte, při vážení, v rukou.

Dobré je zmínit, že opravdu kvalitní, takřka lékařsky přesné váhy stojí tisíce a opravdu ne každý je doma potřebuje. Přesné měření si můžete vždy absolvovat například u nutričního specialistu, nebo v lepších posilovnách. Doma bude i nepřesné číslo stačit, vždyť jde spíš o trend, než o hodnotu.

Jak správně používat váhu při měření tuku

Přijde vám dnešní článek jako hotov věda, no tak to jste ještě neslyšeli o pravidlech, které byste měli při vážení dodržovat. Je jich hned několik a změřené hodnoty dokáží ovlivnit vcelku hodně.

Při vážení tedy dodržujte následující pokyny:

  • na váhu vstupujte vždy sušší, voda elektrický proud vede lépe
  • před vážením nepijte, ze stejného důvodu
  • vyhněte se konzumaci alkoholických nápojů
  • ani těsně po jídle neprovádějte měření, nejlépe je měřit po použití toalety
  • ženy by se neměly měřit v období menstruace
  • měření ovlivní i denní doba, ideální je to ráno
  • pokud používáte léky, které ovlivňují vodní bilanci v těle, nebudou hodnoty přesné
  • a v neposlední řadě, nepoužívejte takovou váhu, pokud máte například kardiostimulátor.