Je v pohodě, když si po tréninku dáte pivo?

“Není nic lepšího, než si po běhání vychutnat jedno dobře vychlazené!”. Věta, kterou jsme hlavně v létě slyšeli celkem často. Prý se jedno pivo po tréninku vyrovná díky vitamínům a elektrolytům iontovému nápoji, a zároveň tak snadno doplníte tekutiny. Jak je to ale, když se na pití piva po tréninku podíváme více do detailu?

Prostřednictvím jednoho piva po tréninku dodáte tělu vitamíny (zejména skupiny B a kyselinu listovou), porci minerálů a doplníte vydanou energii. Díky obsahu minerálních látek je pivo isotonickým nápojem a pokud zvolíte to nealkoholické, pak si ho po tréninku můžete s klidem dopřát. 

Alkohol je silně proti výhodám

Klasické pivo obsahuje obvykle 4-6% alkoholu. A i když je to na první pohled málo, pivo si obvykle dáváte půllitrové - v tomto množství je pak cca 30 ml alkoholu a to už je pořádná porce. Čím větší množství alkoholu, tím více se zatěžuje tělo odbouráváním. Právě při odbourávání alkoholu tělo spotřebuje větší množství vitamínů skupiny B i dalších minerálů, takže na jednu stranu nějaké množství jich pivem doplníte, ale zároveň je tělo potřebuje k odbourávání alkoholu.

Alkohol dehydruje, a tedy i když si dopřejete celý půllitr alkoholického piva, neznamená to to samé, jako dát si půl litru nealko nápoje. Po pivu holt část tekutin znovu "vyplavíte".

Navíc pití alkoholického piva po tréninku znamená pro organismus zpomalení regeneračních procesů. Právě kvůli obsahu alkoholu tělo přesměruje energii a živiny do jater, aby tak mohlo správně odbourávat. A to vše automaticky a na úkor vaší regenerace. I proto se po posezení u jednoho piva po tréninku můžete cítit ještě více unaveni, než jste byli hned po dokončení tréninku. 

Socializace je obrovské plus

Nesmíme ale zapomenout i na jednu pozitivní stránku toho, když si jdete sednout na (ideálně nealko) pivo po tréninku s přáteli. A tím je právě společnost lidí, se kterými máte společné téma a kteří jsou v podobném stavu - příjemně unaveni z tréninku - jako jste vy sami. 

Pokud se tedy rozhodnete po běhu nebo tréninku zajít si s přáteli "na jedno", objednejte si nealko pivo. Díky tomu dodáte tělu vitamíny, minerály, ale i energii a zároveň nebudete tělo zatěžovat odbouráváním alkoholu.