Chce se vám chvíli po obědě spát? Příčina vás možná překvapí

Trávení jídla není hlavní příčina

Obvykle si lidé myslí, že hlavní a jedinou příčinou odpolední únavy je trávení veškerého jídla, kterým jsme tělo "zaplácli" na obědě. Tělo sice skutečně část energie vydává na trávení potravy, nicméně jen toto by zdravého člověka nemělo odrovnat až tak moc.

Jak je pak možné, že když třeba o víkendu jdete na grilovačku s přáteli, cítíte se i po takovém jídle méně unavení než po obědě v týdnu?

Pijete přes den dostatečně?

Dvě fakta pro vás: tělo je tvořeno z většiny vodou. Mozek pak dokonce až z 85%.

I mírný nedostatek v přísunu tekutin pak může znamenat preventivní přepnutí do "spánkového módu", horší soustředěnost nebo i vyšší únavu.

Ať v kanceláři nebo při práci obvykle lidé pijí méně, než je doporučováno. Někdo v návalu práce prostě zapomene, jiný zase nechce pít, aby nemusel pořád odbíhat na toaletu. K tomu přidejte suchý vzduch z klimatizace, kávu (nebo rovnou několik kafí) hned po ránu a zjistíte, že v práci tělu snadno začne chybět dostatek tekutin.

Dopoledne ještě běží organismus celkem, jak má - ráno jste ho nastartovali snídaní, lehkým pohybem venku a rozproudili krev jak nutností soustředit se, tak stresem.

Když si ale k obědu dopřejete hlavní jídlo, ale nápoj radši vynecháte (kdo by za něj platil tu přemrštěnou částku, že?!), zaděláváte si na odpolední únavu ve velkém. Chudák organismus už před oběděm začal volat o doplnění tekutin, vy jste ho ignorovali a ještě jste mu naložili pevnou stravu? Pak mu nezbyde než využít zbylé zásoby tekutin v těle k nastartování trávení. Kvůli tomu vám "zhoustne" krev, zpomalí se krevní oběh i veškeré procesy a vy začnete velmi rychle pociťovat únavu.

V tu chvíli se někde v hlavě rozezní ten slavný alarm "jdeme na kafe" s příslibem, že vás právě odpolední kafe od únavy zachrání. Pokud si k němu ale nedáte i sklenici vody, nezachrání. Na chvíli vás vrátí do bdělosti, ale během půl hodiny vyplaví z těla další část tekutin. 

Rada je jednoduchá: nezapomínejte pít

Nic složitého nemusíte v tomto případě dělat. Opravdu si stačí jen od rána hlídat, jestli pravidelně pijete. Tělu tak dodáte to, co ke svému fungování potřebuje jako zásadní prostředek, mozku umožníte lépe se koncentrovat a trávicí soustavě pak v klidu zpracovat celý váš oběd.

A že na hlídání se nemáte čas? Výmluva! Dnes vám v tomto elegantně pomůže připomínka třeba na vašem telefonu nebo - pokud sedíte celý den u počítače - třeba i v elektronickém kalendáři.