Migréna a bolest hlavy mohou být minulostí

Migréna je pořádně urputná bolest hlavy, která ochromí i zbytek těla. Kdo jí trpí a dostává její záchvaty, mohl by o tom vyprávět. Pokud to jen trochu jde, zalézá do postele, zhasíná světla a zatahuje závěsy, snaží se ulevit si pomocí speciálních léků a modlí se, aby to už přestalo. Jenže takový záchvat může trvat i několik dní, kdy nemocný skutečně není schopen fungovat. Tohle je totiž skutečná nemoc. I když, bohužel, u málokoho se podaří zjistit, proč se projevuje, stejně jako ji nelze efektivně vyléčit. Většinou trápí ženy a na vině jsou jejich hormony. Právě díky nim u řady pacientek po prodělání menopauzy nemoc ustupuje a je slabší, méně četnější nebo zmizí zcela. Jenže jak to do toho věku přibližně padesáti let vydržet?

Není lék jako lék

Velmi oblíbenou pilulkou mnoha trpících je už dlouhá léta Ibalgin, který zvláště ženy užívají na četné problémy. Na bolesti hlavy, na menstruační bolesti, při premenstruačním syndromu, při bolesti zad a tak dále a tak dále. Mnohé tuší, že to není lék na příčinu bolesti, jen tu bolest potlačí, aby se příště objevila zase. A tak si dají další prášek a pak zase další a další.

Komu je diagnostikována migréna, ten užívá jiné léky, nejčastěji takzvané triptany, které mají ulevit od bolesti. Ale opět nedokážou zabránit tomu, aby se migréna příště v tak šíleném záchvatu nevrátila. Nebo snad ano?

Prevence jako léčba

Vědci nedávno přišli s celkem zajímavým zjištěním, které by všechny lidi trpící bolestí hlavy mohlo potěšit. Při svých pokusech totiž zjistili, že pokud se léky určené pro boj s migrénou berou preventivně, tedy nejen při záchvatu migrény, nýbrž průběžně, mohou působit skutečně jako prevence a lék, aby k další atace nedošlo. Jde však pouze o první průzkumy, které se ještě musejí potvrdit a možná další výseldky budou zcela odlišné. Ale i tak to znamená určitou naději pro všechny, kteří se děsí každého sebemenšího zabolení hlavy. Jednou už to třeba bude minulostí.