Jezte zdravě a vyváženě, artróza bude minulostí

Bolest kloubů není nic příjemného, zvlášť když vaše tělo ráno stávkuje a nemůžete se postavit, když nemůžete doběhnout autobus a bolí vás kolena, kyčle a další. Mnoho lidí si přitom bláhově myslí, že artróza je záležitostí seniorů. Nemohou se ale více mýlit, postihnout může i mladé, a to naprosto nečekaně. 

Toto onemocnění se odborně nazývá osteoartróza a postihuje převážně klouby v našem těle. Její princip spočívá v tom, že zabraňuje správné obnově kloubních chrupavek, ty jsou narušené, nedokážou zregenerovat a klouby pak nepracují tak, jak správně mají. V první fázi nás začnou pobolívat, pak volí čím dál intenzivněji. Pokud se nezačneme léčit, mohou nás v pohybu omezovat stále víc, až se zkrátka přestaneme hýbat, protože kvůli bolesti to pro nás bude nemožné.

Vitaminy, bílkoviny, polysacharidy

Kdo žije zdravě, jí vyváženě a hýbe se s rozumem, toho by artróza neměla ohrozit. Jistě, jsou zde i genetické vlivy, takže pokud to máte „v genech“, onemocnět můžete, ať se snažíte sebevíc. Ale jinak je nejlepší prevencí zdravý životní styl. Odborníci doporučují hlavně mít ve své stravě hodně vitaminů, a to především vitaminy A, C, D a E.

Stejně tak je důležitý dostatečný příjem sacharidů, ale ne všech – pro zdravé klouby jsou důležité hlavně polysacharidy. A v neposlední řadě a snad nejdůležitější jsou bílkoviny. Z nich je nutný zejména příjem kolagenu, který zajišťuje správnou funkci a stav našich kloubů, ale i kostí a šlach. Pokud nám chybí, začne se to postupem času právě na kloubech projevovat.

Prevence i léčba

 

Všichni experti se shodují, že nejlepší je prevence, tedy přijímat dostatek těchto látek, ještě než vás jakékoliv problémy začnou trápit. Ale i pokud vás již klouby pobolívají, není vše ztraceno. Zařaďte do své stravy potraviny obsahující výše zmíněné látky. Pokud máte pocit, že jich máte málo, můžete je užívat ještě ve formě potravinových doplňků. Ty se prodávají i přímo s kolagenem a jsou ideální pro všechny věkové skupiny, zejména ale pro starší generace. Problémy by se díky nim měly zmírnit, případně je prokonzultujte ještě se svým lékařem či lékárníkem a ti vám jistě poradí další tipy.