Pomůže drsná dieta trvale zhubnout?

 

To, co pro člověka neřešícího svůj jídelníček a životní styl značí dobu užívání si, je pro opačně smýšlející jedince peklem na zemi. Málokdo z nás odolá, a tak se není čemu divit, že po týdnu vánočních radovánek nám osobní váha ukáže klidně i o několik kil navíc. Takže s Novým rokem si jako vždy dáváme předsevzetí, že zhubneme. A většinou saháme po nějaké dietě či si nasadíme velmi přísný režim, který nám má v brzké době zajistit shození nadbytečných kilogramů. Jenže je to opravdu nejlepší a trvalé řešení nebo si tím spíš škodíme?

 

Rychle, ale krátkodobě

Dieta je samozřejmě funkční, pokud ji tedy dokážeme dodržet. Ať už jde o jakouliv, protože jich existuje nespočet druhů, tak jejím základním principem je omezení jídla na minimum a často i vynechání některé důležité složky potravy – nejčastěji tuků. Nevýhodou je, že při přísných dietách tělo dostává také velmi málo bílkovin a sacharidů, takže je ochuzené, má málo energie, nedokáže fungovat tak, jak má a jak potřebujeme. Kila jdou dolů téměř sama, jak by také ne, jenže když s dietou skončíme a začneme víc jíst, tělo si začne ukládat zásoby a tuky, schraňovat energii do zásoby a váha nám jde zase nahoru.

 

Pomalu a rozumně

Jak už jsme tedy mockrát psali, lepší než každá dieta je pomalé, rozumné hubnutí, k tomu pohyb a váha půjde dolů stabilně. Bude pro vás následně také snazší udržet si tu výslednou, tělo nebude strádat a nebudete se cítit provinile, že vás dostihl jo-jo efekt.