Přejídáte se? Víme proč

 

Přejídání není zdravé, to všichni nejspíš tušíme. Většina z nás si na to tak dává pozor a jíme s rozumem. Ale i tak k tomu někdy sklouzneme. Zpětně si to vyčítáme a přemýšlíme, proč jsme neodolali a přeplácali se horou nezdravého jídla. Jenže možná jsme tomu ani odolat nemohli, protože tělo si o to zkrátka řeklo. Proč?

 

Prokletí žen

Jsou situace, kdy je logické, že si tělo říká o větší a častější porce jídla. Specifickým obdobím je například těhotenství, kdy se to ale těhotné ženě dá odpustit, protože po porodu se její nároky na jídlo většinou prudce změní a sníží. Ale tendenci přejídat se mohou mít i ženy během menstruace nebo kojící matky. Tělo si o větší porci říká také většinou po náročném cvičení, kdy potřebuje doplnit energii. Jenže když nekojíte, nemenstruujete, nejste těhotná ani jste necvičila a přesto máte tendenci pořád jíst, je s vámi něco v nepořádku.

 

Málo tekutin i hlad

Pokud se snažíte hubnout nebo z jiného důvodu omezujete velikosti svých porcí, může to být důvodem vašeho neustálého hladu. Tělo na toto omezení není zvyklé, a tak si říká o další přísun jídla. Pokud tomu chcete zabránit, klidně své porce zvětšete, ale dbejte na jejich vyváženost a pestrost.

Důvodem přejídání může poněkud překvapivě být i dehydratace. Pokud málo pijete, tělo je unavené a nedokáže fungovat tak, jak má. Když mu nedodáte tekutiny, může vás drásat pocitem hladu, protože z potravin také nějaké tekutiny dostane. Ale lepší je už předem myslet na pitný režim a  dodržovat ho.

V neposlední řadě může za vaší tendencí přejídat se stát i to, že konzumujete příliš mnoho cukrů. Ty vám dodají rychle velké množství energie, ale rychle také zmizí a tělo si vzápětí řekne o další dávku. A pak o další, takže se ocitnete v začarovaném kruhu. Proto je dobré zamyslet se nad tím, co jíte, a omezit jednoduché sacharidy.