Děti mají energie na rozdávání. Jak je to možné?

 

Ráno se sice dětem většinou nechce vstávat, zvlášť pokud mají jít do školy (v čemž jsou podobné nám), ale jakmile přijde víkend, jsou schopné poletovat po celém domě už od pěti od rána. Totéž tempo, nadšení a aktivita jim vydrží celý den až do pozdního večera. My, dospělí, se ráno ztěžka probouzíme, většinou k probrání potřebujeme aspoň jeden hrnek kávy, což si často zopakujeme během dopoledne i odpoledne. Energii sem tam doplníme něčím sladkým, ale i tak jsme večer rádi, že padneme do křesla a už nemusíme nic dělat, protože toho za celý den máme plné zuby. Co ty malé rošťáky tedy drží na nohou?

 

Nestačíme jim

Možná se touhle otázkou už dlouho trápíte, ale odpověď vás zklame. Podle vědců totiž děti mají prokazatelně více energie než kterýkoliv dospělý člověk. Nestačí jim dokonce ani vytrénovaní vytrvalostní sportovci. Není se tedy čemu divit, že rodiče svým potomkům leckdy nedokážou stačit. I kdyby se nadopovali kávou a energetickými nápoji, nebude to pořád dost, natož aby to bylo zdravé pro naše organismy.

 

Lepší metabolismus

Čím to je, že děti mají prokazatelně o tolik více energie než my? Podle vědců, kteří se tímto tématem zabývali, je to tím, že děti dokážou mnohem efektivněji využívat aerobní metabolismus. Navíc i pokud jsou rozrušené či po náročné aktivitě, tak jejich srdce se vrátí k normálnímu tempu mnohem rychleji než srdce dospělých. Stejně tak jejich svaly pracují trochu jinak, a to hlavně v tom ohledu, že dokážou mnohem dříve snížit množství kyseliny mléčné. Ta se do těla uvolňuje, pokud jsou svaly namáhané (například při cvičení, ale u dětí v mnoha případech i při běžných hrách). To vysvětluje, proč s dětmi dospělí nedokážou držet tempo ani při hraní – zkrátka „odpadnou“ mnohem dříve než jejich malí potomci.

A řešení? Těžko své tělo přeměníte na dětské fungování – nejlepší je proto smířit se s tím a dopřávat si pauzy a odpočinek, zarelaxovat si a spokojeně při tom pozorovat, jak se děti samy vyřádí, až se při svých nekonečných hrách konečně pořádně unaví.