Stres zpomaluje trávení. Jak při něm jíst?

 

O stresu se dočítáme dnes a denně, čím nám škodí, jak se ho zbavit, jak ho využít ve svůj prospěch, jak s ním zatočit jednou provždy. Ty rady znějí úžasně, ale ve skutečnosti se mu dokáže ubránit jen málokdo. Stres je prostě naším denním chlebem a je úplně jedno, čím je vyvolaný. Jenže když nás trápí, odráží se to většinou na našem stravování. A nejen tím, že jíme buď příliš, abychom ho zahnali, nebo mnohem méně, protože na jídlo zkrátka nemáme chuť. Ve chvílích stresu totiž náš metabolismus pracuje zcela jinak než jindy – je mnohem pomalejší, takže se zpomaluje i naše trávení. A to má pro nás mnohé důsledky.

 

Saláty ani steaky

Když se snažíme udržovat si postavu nebo hubnout, často do svého jídelníčku zařazujeme zeleninové saláty. Dáváme si je většinou k obědu a máme pocit, jak pro sebe děláme to nejlepší. Jenže pokud vás zrovna ubíjí stres, salát rozhodně není tou správnou volbou, protože tělu sice dodá hodně vitaminů a minerálů, ale jen velmi málo energie. A tu pro boj se stresem potřebujeme.

Připadá vám jako lepší volba pořádný šťavnatý kus masa? Ten nám sice energie dodá spousty, to ano, ale zdravý rozhodně není. A jelikož je naše trávení zpomalené, organismu trvá velmi dlouho, než se s takovým obědem popere a nám je akorát těžko a jen se ploužíme.

Jak tedy na to? Odborníci doporučují dávat si lehká, ale výživná jídla, například z kuřecího masa či ryby, nezapomínat na přílohu a zeleninu. A pokud chcete svému tělu prospět a uvolnit se, myslete zejména na svačiny – ovšem ne na nezdravé sladkosti mající za úkol rychle potlačit stres, ale dávejte si takové, jež vám dodají hlavně komplexní sacharidy.