Novoroční jídelníček, který vám pomůže zhubnout

 

Když si zajdete k dietnímu poradci, jistě vám sestaví jídelníček na míru a doporučí, co všechno musíte pro zdravé a úspěšné zhubnutí udělat. Jenže to nebude zadarmo. A tak do toho většina z nás jde na vlastní pěst, googlíme jako o život a v prvních dnech se snažíme držet všech těch pravidel, která jsme kde vyčetli a slyšeli. Co se týká cvičení, většinou víme, jak na to, i když se nám často vůbec nechce. Paradoxně větším problémem proto může být zdravé stravování, neboť pro mnoho lidí je to otočka životního stylu o 180 stupňů. Dáme vám proto různé tipy, co kdy jíst, abyste ve své snaze nejen vytrvali a uspěli, ale také aby to pro vás nebylo takové trápení, jak to možná zpočátku vypadá.

 

Jak na snídani

Nemusíte jíst pořád stejně, to by se vám brzy všechna ta doporučená jídla zajedla. Můžete kombinovat podle vlastní chuti a fantazie.

K snídani je vhodné sáhnout po tmavém pečivu – je jedno, jestli to bude vícezrnné, celozrnné či jakékoliv jiné. Výběr je velký, hlavně se vyhýbejte bílému. Na něj si můžete dávat také to, co máte rádi – sýr cottage, kvalitní šunku, plátek sýra, rostlinný tuk, rybí či jinou zdravou pomazánku a tak dále. Pokud máte rádi müsli, je to sice dobrá varianta, ale nedávejte si ho denně, protože kromě vlákniny obsahuje i cukry. Ideální je přikousnout si k snídani i kousek zeleniny či ovoce. Na zapití lze volit kvalitní neslazený čaj, případně sklenku džusu či mléka.

 

Dvě svačiny

Odborníci doporučují jíst pětkrát denně, aby tělo nehladovělo a nemělo tendenci k ukládání tuků. Proto je nezbytné mít dopolední a odpolední svačinu. K dopolední je vhodný bílý jogurt, který si můžete růně vylepšit (chia semínky, lžičkou džemu, medem...). Můžete zvolit i nízkotučný tvaroh či kefír. Chybu neuděláte ani jakýmkoliv ovocem či zeleninou.

Jako odpolední svačina může opět posloužit jakékoliv tmavé pečivo a na něj to, co máte rádi, ale co je pokud možno zdravé a netučné. K němu přikousněte opět ovoce či zeleninu. Pokud si nedokážete odpustit odpolední kávu a samotná vám nechutná, můžete si k ní místo svačiny dát i něco malého sladkého, ale raději než kupované dezerty volte domácí upečené varianty ze zdravějších surovin (ne z bílé mouky a bílého cukru), s ovocem a bez máslových krémů.

 

Oběd

K obědu je ideální maso či ryba, aby vám jídlo dodalo energii. Maso můžete volit pokaždé jiné a jinak upravené, fantazii se meze nekladou. Podstatné je volit libová masa, klidně i občas vepřové libové maso, ale převažovat by měla drůbež a ryby. K masu si dopřejte zeleninu, ideálně čerstvou, ale může být i vařená či jinak upravená. Přílohy ovšem omezte na nutné minimum, zelenina vám je většinou dokáže plně nahradit. Pokud si bez nich jídlo neumíte představit, volte raději vařené brambory či rýži a tmavší druhy těstovin.

 

Lehká večeře

To, že by večeře měla být nejpozději v pět hodin, je mýtus. Ideální je večeřet dvě až tři hodiny před spaním. Mělo by v ní být méně sacharidů a více bílkovin. Zvolit můžete polévku, zeleninový salát s libovým masem či sýrem, pečivo se šunkou či pomazánkou a podobně. Pokud budete mít později večer ještě hlad, netrapte se a klidně si dejte jogurt nebo sklenici mléka.