Přehled zdravých potravin pro začátečníky

Když poprvé slyšíte "začněte žít zdravě" nebo "začněte se zdravě stravovat", může to znít jako veliká výzva. Mnoho z nás vyděsila tato věta právě tím, jak pompézně zní. Výběr zdravých potravin, a tím i začátek zdravé stravy není ale tak komplikovaný, jak vypadá.

Pokud váháte, připravili jsme přehled zdravých potravin pro "začátečníky", tedy přehled základních informací. Díky zdravému životnímu stylu pro sebe uděláte maximum a v budoucnu z této změny budete těžit. Ať už díky lepšímu zdraví, většímu sebevědomí nebo výborné kondičce.


Pečivo a cereálie

Rozhodně se vyhněte bílému pečivu - rohlíkům, vekám, pšeničnému chlebu. Vynechte také slazené cereálie. Místo toho se zaměřte na celozrnné produkty. Celozrnná mouka se na rozdíl od bílé totiž mele z celého zrna. Není tak zbavená částí bohatých na vlákninu a minerály. 

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky jsou výborným zdrojem bílkovin a vápníku a mnoho z nich je obohaceno o vitamín D. Jsou také bohaté na nasycené tuky. U nich pozor - při jejich vysoké konzumaci mají vliv na zvýšení cholesterolu a podle vědců mají podíl na vzniku srdečních chorob. Proto raději vybírejte nízkotučné (a neslazené) mléčné výrobky.

Libové maso, ryby, drůbež

Tučné maso a zejména to zpracované, jako je slanina, klobásy, párky nebo maso z konzervy, má vysoký obsah nasycených tuků. Místo toho ochutnejte kuřecí nebo krůtí maso, dietnější je bez kůže.

Dopřejte si ryby, kterých je většina bohatých na omega-3 mastné kyseliny. Ty, na rozdíl od nasycených tuků, jsou prospěšné srdci.

Při výběru hovězího a vepřového sáhněte po libovém mase. Nemusíte se bát, že by vám nechutnalo - důkazem jsou i naše recepty.

Luštěniny, ořechy, vejce

Luštěniny jsou součástí zdravého jídelníčku. Obsahují velké množství vlákniny a bílkovin a minimum tuku. Patří sem určitě fazole, čočka a hrách. Zařaďte je proto do své zdravé stravy také.

Ořechy jako mandle, vlašské ořechy, pistácie, pekanové ořechy a lískové ořechy jsou vynikajícím zdrojem jak vlákniny, tak bílkovin a zároveň prospěšných mono- a polynenasycených tuků.

O vejcích je známo, že jsou ideální potravinou plnou živin a vitamínů. Vše o vejcích při dietě najdete zde.

Ovoce a zelenina

Ne nadarmo se říká, že při dietě je vhodné jíst různé druhy ovoce a zeleniny. Je v nich totiž minimum kalorií, ale o to víc vitamínů a minerálů. Ideální je sáhnout po čerstvém ovoci nebo zelenině - v supermarketech nebo na trzích vybírejte zejména sezónní druhy, které jsou nedávno sklizené a nemusejí být chemicky ošetřeny kvůli dlouhé přepravě nebo skladování.

Zdravé tuky

Omezte konzumaci nasycených tuků a transtuků, které jsou například v másle a margarínu a vyměňte je za tuky prospěšné zdraví. Stačí třeba vařit a dochucovat saláty pomocí řepkového nebo olivového oleje. Zdravé tuky vám také dodají olivy, slunečnicová a dýňová semínka nebo avokádo.