Mnoho lidí se stále řídí dietními mýty, vy buďte chytřejší

Mýtus: "Kvůli tuku vždycky ztloustnete"

Tento oblíbený dietní mýtus vznikl v osmdesátých letech. Jednu dobu na něm byl založen celý dietní průmysl a pod jeho vlivem je i potravinářský průmysl. Stačí si vzpomenout, jak jsou v obchodech propagovány "nízkotučné" nebo "0% tuku" výrobky jako ty zdravé.

Pravda je ovšem taková, že příjem tuku tělu nevadí ani při dietě. Naopak, bez tuku se nemají jak vstřebávat vitamíny A, D, E, K. Tělo tuk potřebuje a pokud má dostatek pohybu, dokáže ho využít k zajištění fungování procesů.

Třeba u jogurtu nebo u mléka neškodí dopřát si v rámci zdravé stravy chutnější verzi, ve které je tuk. Sáhněte klidně po farmářských výrobcích, které jsou tučnější, ale nejsou uměle dochucovány cukrem. Do košíku také přihoďte mandle nebo ořechy, které jsou sice plné tuku, ale toho zdraví prospěšného.

Mýtus: "Když jíte večer, přiberete"

Spoustu dietářů se tímto mýtem rádo řídí a přestávají jíst už kolem 18 hodiny. Pak na ně obvykle dolehne večerní "mlsná" před spaním, kterou jdou radši zaspat.

Přitom tělu neškodí, když mu 1,5 hodiny před spaním dopřejete menší večerní svačinu v podobě lehce stravitelného tvarohu s ovocem, hrst oříšků, nebo i malý krajíc celozrnného chleba se šunkou a sýrem. 

 

Mýtus: "Existuje pilulka nebo koktejl, který spaluje tuky za vás"

Věřte tomu, že kdyby takový prostředek existoval, nebylo by na světě tolik lidí s nadváhou. Ačkoliv se mnohé doplňky stravy prezentují jako zázračné, většinou je malým písmem dodáno, že účinek se projeví pouze tehdy, pokud současně konzumujete vyváženou stravu a máte dostatek pohybu.

Upřímně: když se hýbete a právě díky pohybu hubnete, není zbytečné do sebe cpát další doplňky nebo nahrazovat kvalitní jídlo dietním koktejlem z prášku? I když se vám výrobci budou snažit namluvit, že v jejich koktejlu nebo pilulce jsou všechny možné vitamíny, minerály i živiny, neskočte jim na to. Tělo lépe vstřebá živiny přijaté prostřednictvím zdravých potravin. 

Čtěte také: Jak zhubnout a přitom se neomezovat v jídle

Mýtus: "Müsli tyčinky jsou zdravé"

Základ müsli tyčinek, ovesné vločky, sám o sobě zdravý je. Jako celek je ale tyčinka dochucena spoustou cukru, přeslazeného ovoce nebo čokolády, aby vám více chutnala. Místo zdravé svačiny tak do sebe dostanete podobnou kalorickou bombu jako kdybyste si dali nějakou jinou sladkost.

Místo müsli tyčinek si radši dejte samotné ovesné vločky s mandlemi, bílým jogurtem a kousky čerstvého ovoce. A pokud chcete alternativu na cesty, sáhněte třeba po ovoci se slupkou.

Mýtus: "Když cvičíte nalačno, zhubnete rychleji"

Častým mýtem je, že díky běhu ráno nalačno před snídaní spálíte více kalorií. Myšlenka schovaná za tímto mýtem, že díky cvičení na lačno se začnou spalovat místo cukrů rovnou tuky, tady neplatí.  I při pohybu nalačno jsou totiž jako první spalovány cukry a až po určité době sáhne tělo po zásobě energie uložené v tucích. K získání energie z tělesného tuku je zapotřebí o  celých 9% více kyslíku než z cukru. Tělo tedy nalačno vyčerpá nejdříve zbytek zásob krevního cukru a až pak začne spalovat tuk. I proto běh nalačno může vést k tomu, že vám už po pár minutách bude zle a budete vyčerpaní.

Chvíli před sportem si tedy dejte třeba alespoň džus, abyste tělu dodali trochu energie na začátek.

Čtěte také: Vstáváte brzy? Napumpujte tělo endorfiny při ranním běhu

Mýtus: "Když necvičíte, zhubnete stejně rychle, jako kdybyste cvičili"

Sen dietářů - nemuset se hýbat a při tom hubnout stejně rychle jako při zdravém pohybu - se rozplyne při troše přemýšlení. A s ním i tento dietní mýtus.

Čím více svalové hmoty máte, tím více potřebují svaly energie a tím více jí také spálí. Pokud se hýbete a svaly namáháte, svalové hmoty přibývá. A s ní přibývá i množství energie, kterou za den svaly spálí.

Je tedy zásadní rozdíl mezi rychlostí hubnutí u člověka, který se nehýbe (a nemá tak vybudovanou svalovou hmotu) a u člověka, který se při dietě pravidelně hýbe a přibývá mu svalová hmota.

Čtěte také: Jak snadno spočítat ideální tep pro spalování tuků

Článek publikován 14.9.2013, aktualizován 16.6.2019