Nebojte se zapotit!

Nikdo není zrovna nadšený, když se potí – tenhle proces je doprovázen nepříjemným zápachem a estetickými problémy – jednoduše je to něco, co nikdo nevnímá pozitivně. Přitom je pocení naprosto přirozené, a navíc dokonce zdraví prospěšné! Nejčastěji se potíme samozřejmě v podpaží a pod vlasy. Ale existuje jedno místo, kde nám pocení nevadí, ba naopak se na něj těšíme – a tím je samozřejmě posilovna!

Všechny naše články na téma posilovna

Proč je tomu tak?

A to samozřejmě z toho důvodu, že při pocení se jednoduše hubne. V případě, kdy vaše tělo pocítí větší zátěž, rozpumpuje srdce, zvedá se tělesná teplota a tím dochází ke spalování kalorií. Nicméně v tomto případě je pot také takzvaným ochlazovačem. Při odpaření 1 mililitru potu spálí tělo asi 2,4kJ.

 

Kde se skrývá „ale“?

Nicméně organismus při pocení nespaluje přímo tuky, ale zbavuje tělo hlavně přebytečné vody, která tvoří až 60 % tělesné hmotnosti. Z toho plyne, že pokud nebudete při cvičení záměrně pít, a přitom se pořádně zapotíte, je pravděpodobné, že vám osobní váha ukáže třeba o kilo méně. Nicméně tento „aquadeficit“ je stejně nutno co nejdříve doplnit – nechcete přeci riskovat dehydrataci jen kvůli příjemně blikajícímu číslu na váze.

 

Co rozhodně nedělat?

I když je fakt, že pocením snižujete váhu, nikdy se nesnažte pocení uměle podporovat – například teplým oblečením. Cvičte ve funkčním oblečení, které pot odvádí a dodržujte pravidelný pitný režim při tréninku – a to hlavně u dlouhých běhů na páse či jiné vytrvalostní disciplíně. Nechcete se přeci „uhnat“ tak, že nebudete schopni další týden cvičit – a to samozřejmě v tom lepším případě! Nebezpečí vám hrozí o moc více.

Nicméně mějte vždy na paměti, že hubnutí nám nezaručí pocení, ale pouze správně zvolený pohyb v kombinaci se zdravými stravovacími návyky – tak hurá do fitka a pořádně se zapoťte!