Odkládáte dětem peníze pro jejich vstup do života?

Peníze pro budoucnost

Kdy si myslíte, že je vhodné začít dětem spořit? Odpověď je jasná – ihned po tom, co se narodí. Když to neuděláte HNED, budete to neustále odkládat. Vyberte si produkt, který vyhovuje vašim finančním možnostem – ať již zvolíte dětské spořící konto, dnes již ne tolik výhodné stavební spoření, nebo podílové fondy – a začněte spořit ihned po narození dítěte. Není přitom nutné odkládat astronomické částky, které rodinu položí na lopatky a znemožní jí dýchat a objevovat svět okolo.

Kolik je dobré odkládat?

Pokud máte možnost, zeptejte se rodičů, zda vám spořili a kolik. Částka, kterou chcete dítěti dát pro začátek samostatného života by ale neměla být příliš nízká, jelikož její hodnota bude vlivem inflace neustále klesat (v případě dětského spořícího konta, na kterém je úrok „nula celá nula nic“). V dnešní době se jako minimální částka uvádí 500 korun měsíčně. Zdá se vám to málo? Výborně, zaveďte trvalý příkaz k úhradě a svému potomkovi pravidelně spořte více. V případě, že se vám zdá 500 korun měsíčně mnoho, popřemýšlejte nad tím, co běžně kupujete nad rámec rodinných možností. Zkuste si dát na misku vah, zda je nákup takové věci nezbytný.

Kdy peníze použít

Rodiče by tyto peníze měli od začátku vnímat jako dar dítěti do začátku samostatného života. Nezřídka se stává, že dítěti odrůstajícímu z dětského nábytku sáhnou na uspořenou částku, pořídí předražený pokojíček, který dítě ještě neocení, a pokračují takto i nadále. Raději částku nechejte vyrůst a použijte ji jako svatební dar, dar při pořizování samostatného bydlení nebo při stěhování do svého, až bude vaše dítě skutečně samostatné a finanční pomoc nejen uvítá, ale i ocení.

Přejeme vám, ať je pro vás investice do budoucnosti vašeho potomka příjemnou samozřejmostí.

Tyto články vás také zaujaly: