Správná rozcvička je základ, jak na ní a proč ji nevynechávat

Často tak podceňovaná, a přitom nejdůležitější část tréninku – dostatečná rozcvička a protažení. Dělejte věci správně hned od začátku a nezapomínejte na dostatečnou rozcvičku – ale nestačí pár ledabylých poloh strečinku nebo rozhýbání se s jednoručkami! Proč je vlastně prvotní rozcvičení tak důležité a proč bychom jej neměli podcenit?

Je třeba se pořádně zahřát

Hlavním účelem je předejít zranění při anebo i po tréninku, jež jsou nasnadě, pokud cvičíte s těžkými váhami. Je třeba se dopředu pořádně rozehřát, aby tělo uvedlo organismus do stavu připravenosti na zátěž. Pokud totiž v těle stoupne teplota, uvolní se v krvi zdroj kyslíku – takzvaný myoglobin, a krev je tak rychleji rozháněna do všech částí těla tak stoupá elasticita kosterních svalů a na druhou stranu jejich vnitřní viskozita se snižuje.

Základní fáze rozcvičky

·       Zahřátí – v této fázi musíme zvýšit teplotu těla.

·       Specifické rozcvičení – v této fázi se dostáváte hlouběji do tkání a vaše tělo se rozhýbe a připraví se automaticky k následnému tréninku. Doporučujeme provést sérii cviků, jako například dřepy či kliky.

·       Strečink – pokud máte předchozí fáze za sebou, pořádně protáhněte ruky, nohy, trup, hlavu a hurá na samotný trénink!

Co když na rozcvičku prostě nemám čas?

Samozřejmě, dochází i k těmto časovým důvodům – a to hlavně v dnešní uspěchané době, nicméně, v tomto případě raději zkraťte trénink, ale na rozcvičku nikdy nezapomínejte. Ano, může se stát, že i bez rozcvičky „vyváznete“ bez zranění, nicméně pokud budete cvičit s těžkými váhami bez předchozí přípravy, mohou se vám vytvořit jemná kloubní minitraumata, jež se postupem času změní v chronickou bolest.

Správná rozcvička navíc zvýší labilitu nervových procesů – zjednodušeně můžeme tento proces přirovnat k autu. Kdo z vás by byl takový blázen, ale „túroval“ své auto z nuly na sto za deset sekund

Další články pro vás: