I zdravé potraviny mohou ohrozit vaše zdraví

To, že i v těch zdánlivě nejzdravějších potravinách se čas od času vyskytnou látky, které nás mohou velmi ohrozit a po konzumaci skončíme v péči lékařů, bohužel není nic neobvyklého. A nemusí jít o nic tak výrazného jako například současnou kauzu se závadným hovězím masem. Stačí, když si koupíme v supermarketu nebo třeba na trhu něco, co považujeme za naproto zdravé, nezávadné a zcela jistě bio – jenže nejsme vědci, nemáme mikroskopy a do minulosti tohoto výrobku se také nedokážeme podívat. Takže i když v dobré víře jíme zdravě, možná si nevědomky ubližujeme. Na co si tedy dát pozor?

Mikroplasty a pesticidy

Největším ohrožením pro naše zdraví (ale i zdraví mnoha zejména mořských živočichů) jsou plasty. To, že se v útrobách velkých mořských ryb nacházejí spousty igelitových tašek a dalších plastů, je sice smutné, ale většina z nás nad tím jen pokrčí rameny. Horší zprávou je, že neviditelné částečky plastů se dostávají i do našich útrob, což již prokázali i vědci. A to už je velmi vážné. Mikroplasty se do lidských střev mohou dostávat například kvůli pití vody z plastových lahví nebo kvůli konzumaci jídel balených v plastových obalech. Nemluvě o konzumaci mořských ryb. Ale mikroskopické částečky plastů se objevují dokonce i v pitné vodě – a v ní se vědcům daří nacházet i pesticidy, což jsou vlastně jedy.

Do kohoutkové vody se pesticidy dostávají z českých polí, odkud jsou tyto chemikálie splachovány do podzemní vody a dostávají se až ke zdrojům pitné vody. A často se pesticidy nacházejí i v zemědělských produktech, přičemž leckdy pro jejich odstranění nepomůže ani pečlivé omytí horkou vodou.

Tiší zabijáci

Smutným faktem je, že jako jednotlivci s tímto šokujícím problémem nic nezmůžeme. Je třeba změna celého systému, aby se zabránilo pronikání těchto látek do potravin. Jejich dlouhodobá konzumace totiž může způsobovat zdravotní problémy, rakovinu a v dlouhodobých důsledcích i smrt.