Čtyři nejčastější fámy o dietách

Ruku na srdce – kdo z vás někdy nedržel nějakou dietu? Dieta nemusí být zrovna nic jednoduchého, co si budeme namlouvat. Nicméně byste ale měli poznat ty nejčastější fámy, které se okolo dietních zásad šíří – pokud tedy chcete, aby právě to vaše snažení přineslo nějaké ovoce. 

Jaké jsou ty nejčastější pověry?

  1. Vynechání večeře

Samozřejmě, pokud chcete zhubnout, vynechání večeře pomůže – ale co přijde potom, to opravdu nikdo z nás nechce. Noční hladovění totiž sníží metabolismus a „pohon“ pro správnou funkci orgánů. Takže potřebnou energii si bude tělo brát ze svalů- a právě v nich se ukrývá největší kapacita pro spalování tuků.

  1. Žádné tuky

V tomto případě byste měli zpozornit, protože ne všechny tuky nám škodí. Zní to sice paradoxně, ale existují i takzvané „zdravé tuky“ a mastné kyseliny, které naše hubnutí naopak podporují. V tomto případě stále platí, že by energie potravinového koše měla být z 15ti procent tvořena nenasycenými zdravými tuky – ořechy, rybami, semínky a dalšími.

  1. Vypustit přílohy?

Je tomu tak, jsou to většinou přílohy, které jsou na vině našemu nepříjemnému přibírání. Knedlíky, těstoviny, brambory, rýže a všechny další přílohy jsou pouze prázdné kalorie. Ale nemusíte být bez příloh úplně! Zkuste je vyměnit za čerstvou zeleninu či luštěniny. Jsou skvělým zdrojem vápníku a bílkovin.

  1. Hodně pít?

Říká se, že „hlad je převlečená žízeň“, nicméně ani s tekutinami byste to neměli přehánět. Váš horní limit tekutin by neměl přesáhnout 4,2 litrů tekutiny z a den. Je vhodné střídat obyčejnou vodu s minerálkami – samozřejmě neslazenými.

 Čtěte také:

Naše doporučení je: zkuste se na všemožné „zázračné“ diety prostě vykašlat a raději vsadit na vyváženou stravu, která vám dodá dostatečný poměr živin – k tomu přidejte delší pohyb alespoň dvakrát týdně, dopřejte si dostatek spánku a uvidíte, jak půjdou kila rychle dolů a vy budete najednou plni nové a nové energie.