Rozhovor s psycholožkou: "Jsem terapeut, ne dealer."

Zuzko, jak jako psycholog, kouč a nutriční poradce v jedné osobě vnímáte různé "trendy" diety, které se vždy na pár měsíců objeví a pak zmizí?

Vnímám je přesně tak, jak říkáte - že se na chvíli objeví a pak zase zmizí. Mně osobně nechávají tyto trendy diety klidnou, protože jsem pro sebe našla vyhovující životní styl. Vím, co mi dělá dobře a jak se potřebuji stravovat, hýbat, odpočívat, abych byla fit po všech stránkách.

Každý si to na to musíme přijít a já jen klienty podporuji v tom, aby si to "své" také našli. Podporuji je hlavně v tom, aby poslouchali sami sebe, své potřeby a zdravý rozum. Že žádná krátkodobá dieta nezaručí trvalé změny a o ty nám přeci jde. Každý umí nějakou dietou zhubnout, ale váhu si trvale udržet ve zdraví a psychické pohodě už málokdo.   

Jak se podle Vás má člověk stravovat, aby to mělo ten správný efekt?

Záleží na tom, jaký efekt od stravování potřebujeme. Je rozdíl, zda potřebujeme hubnout, přibírat, uzdravit nějakou nemoc, nebo jen jíst co nejlépe pro své zdraví. Prostě se odpíchnout od toho, co vlastně momentálně potřebujeme a podle toho uzpůsobit životní styl, kam patří nejen strava, ale i pohyb, regenerace a hlavně i naše psychika. Protože i sebelepší jídelníček nám může kazit to, když ho budeme jíst ve stresu, s výčitkami či nechutí. Jídlo nám má především chutnat, dělat dobře po fyzické i psychické stránce a být v souladu s principy zdravé výživy – tzn. obsahovat všechny důležité živiny jako jsou kvalitní bílkoviny, komplexní sacharidy, zdravé tuky a vitamíny, minerály. 

Čtěte také: "Lidé na sebe nemají čas a jsou vyčerpáni," vzkazuje psychoterapeutka

Jaký máte názor na různé doplňky stravy, koktejly a superjídla, které jsou velmi propagovány jako součást zdravého životního stylu?

Že jejich účinky jsou mnohdy přeceňované a že je to dobrý bussiness. Většinou totiž nabízí okamžité a zázračné řešení našich problémů a kdo by to nebral. ☺

Já sama žádné výživové doplňky nenabízím ani nepropaguji, protože jsem především terapeut a nikoli dealer. Věřím, že pestrá a vyvážená strava z kvalitního a co nejvíce přirozeného jídla nám může dodat to, co potřebujeme pro zdravé fungování. Mám však spoustu klientů, co z nějakých zdravotních důvodů nemohou jíst plnohodnotně, nebo potřebují doplnit nějakou látku více než by bylo reálné z potravy, tak v těchto případech určitě hledáme nejvhodnější doplňky, ale na přírodní bázi.  

Když se člověk rozhodne pro zdravý životní styl nebo hubnutí, jak se rychle zorientovat ve světě všech informací - jak poznat, které jsou pro něj přínosné?

Orientace v mediální oblasti zdravého životního stylu a hubnutí je velmi náročná. Mám pocit, že dnes na každé potravině najdeme její odpůrce i fanoušky a že výživová doporučení jsou často zkreslená a neobjektivní a není vůbec snadné dopátrat se pravdě.

Jeden říká, že funguje to a druhý zase pravý opak. Každý však v sobě máme toho nejmoudřejšího rádce a tím je naše tělo. To nám nikdy nelže a na něm poznáme, jestli nám něco dělá či nedělá dobře. Tohle je však umění, naučit se poslouchat své tělo a důvěřovat mu více než mediím.      

Čtěte také: Nejčastější mýtus o veganech: Být vegan znamená automaticky se zdravě stravovat

Je známé, že právě tlak na hubnutí nebo třeba na změnu postavy vyvolaný okolím může být spouštěčem poruch příjmu potravy. Jak se tomu vyvarovat, když v dnešní době je kult zdravého těla všude vyzdvihován?

Je skvělé, že už zmiňujete kult zdravého těla. Vnímám ho totiž mnohem optimističtěji, než předchozí kult štíhlého těla, kdy byl kladen pouze důraz na hubenost, nikoli zdraví. Nic se však nemá přehánět! S kultem zdravého těla totiž přicházejí i novodobé poruchy příjmu potravy jako je například ortorexie – závislost na zdravém životním stylu. A samozřejmě je stále alarmující výskyt anorexie, bulimie a patogenního přejídání.

Tlak na hubnutí je určitě velký a není vůbec jednoduché ho ustát. Poruchy příjmu potravy jsou však multifaktoriálním onemocněním, to znamená, že na jejich vzniku působí vliv mnoha faktorů. Media mohou být jedním z nich a jsou mocná, ale stále jsou to vztahy s druhými, co nás nejvíce trápí, ať už doma, ve škole či v práci. Sem bych zaměřila pozornost, abychom měli co nejlepší vztahy s nejbližšími a sami se sebou, pak máme totiž odolnost ustát mnohé tlaky z venku. 

Děkuji za rozhovor!

 

Mgr. Zuzana Douchová

  • Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně
  • Autorka online kurzů hubnutí pro ženy
  • Lektorka přednášek a workshopů psychologie stresu a výživy
  • Odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju 
  • Kontakty a více informací zde