Nadváha není prohra. Cvalíci dobývají posilovny i jógu

Byli jste někdy v posilovně? Pokud jste se dobře rozhlédli, jistě jste zjistili, že tam nejsou upravené, krásné ženy, které svá štíhlá těla elegantně protahují na cvičících strojích. Stejně jako že kam oko dohlédne není samý kulturista. Jsou tam obyčejní lidé, všichni zpocení, zčervenalí ve tvářích, udření, rozcuchaní, se svými tělesnými nedostatky. Kdo má dokonalou postavu, do posilovny buď nechodí, a nebo jen proto, aby si ji udržoval. Ale většinu osazenstva tvoří ti, kteří zrovna dostali nápad, že je na čase něco se sebou udělat, a tak rychle koupili permanentku a po hlavě se vrhli do hubnutí a cvičení.

Čtěte také: Zjistěte, kdo přibírá nejvíc a komu naopak tloustnutí nehrozí

Někteří vytrvají, většina ovšem ve velmi krátké době své snahy vzdá a do posilovny přestane chodit. A možná právě vy patříte k těm, kdo by to chtěli zkusit. Rádi byste začali cvičit pořádně na profi strojích a pod vedením zkušeného trenéra, ale máte strach, že pohoříte, že se vám kvůli vaší aktuální postavě a tloušťce vysmějí a že vám to nepůjde, takže budete za největší trdlo široko daleko? Odhoďte tyhle nesmyslné představy, které nám taktéž předkládají hollywoodští scénáristé, a vyrazte do posilovny, na jógu nebo kamkoliv jinam – a to ať už vypadáte jakkoliv.

Nadváha není překážkou

Pokud má někdo velkou nadváhu, případně je obézní, má nejspíš ze své postavy trauma a představa, že se bude lopotit před zraky ostatních v posilovně, je pro něj spíš noční můrou. Takže se snaží zhubnout ve skrytu svého domova, kde ho nikdo neuvidí a neuvidí ani jeho neúspěchy a vzdávání se. A právě proto by takový člověk měl začít chodit cvičit mezi další lidi.

Čtěte také: Máme doma cvalíka. Vyroste z toho? 

Pokud jsou ostatní cvičící rozumní, nebudou se vám posmívat. A myslet si můžou, co chtějí, neřešte je. Řešte sebe. Jděte mezi ostatní lidi a pokuste se udělat něco se svou postavou. Rozhodněte se dokázat jim, že na to máte, že se sebou něco zvládnete udělat. Nebudete u cvičení nejspíš vypadat nijak sexy, ale o to přece nejde, ne? Hlavně si to musíte užívat, musíte ze sebe mít dobrý pocit, cítit uspokojení. Není přitom nutné dřít na posilovacích strojích, zvolte si takový sport či pohyb, který vám bude dělat dobře – jógu, pilates, plavání, turistiku a tak dále. Důležité je vytrvat a nevzdat se. A jednou budete třeba vypadat jako ti hollywoodští herci, kteří ve filmech s bravurou pokořují jeden posilovací stroj za druhým a ani se u toho moc nezadýchají.

Čtěte také: Rozhovor s psychoterapeutkou: Na lidi je toho víc než moc